A ZÖLD KÜLLŐ, 2022-BEN AZ ÉV MADARA

A ZÖLD KÜLLŐ, 2022-BEN AZ ÉV MADARA

1979-ben indította el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az “Év madara” programot. A program célja, hogy a fajokat megismertessék az emberekkel, rávilágítva a természetvédelemmel kapcsolatos problémákra. Ahogy a korábbi években, most is internetes lakossági szavazással választották meg az év madarát melyet a zöld küllő nyert meg.
.A zöld küllő állandó madarunk, a párok szinte az egész életüket a revírjükben töltik, a fiatalok általában nagyobb távolságra kóborolnak.
A faj fő elterjedési területe Európa lombos erdei egészen Norvégia, Svédország közepéig.
A Földközi-tenger szigeteiről és Írországból hiányzik, de legnyugatibb állománya az Egyesült Királyság erdős területeit teljesen belakta.
A zöld küllő 30-36 cm-es madár, szárnyfesztávja akár a fél métert is elérheti. Tollazata a hátán zöldes-sárgás, hasa és begye világos. A tojót fekete bajszáról lehet felismerni. Mindkét nemnek piros fejfedője van. A fiatal madár arcán, torkán és begyén sávozott a tollazat. Hangja messze csengő, éles, csökkenő hangmagasságú kacagásra emlékeztető. Röpte surrogó, erősen hullámvonalas.
Táplálkozása…
A harkályok klasszikus rovarlárva tápláléka mellett a zöld küllő étrendje főként hangyákból és más rovarokból áll, de fogyaszt magvakat és gyümölcsöket, ősszel csonthéjas terméseket is például a mogyorót. Arra is volt már többször példa, hogy méhkaptárt dúlt szét.
Szaporodása….
A zöld küllő, akárcsak a többi harkály féle maga ácsolta odúban költ, amit aztán évekig használ ami teljesen érthető, mert egy megfelelő méretű odút elkészíteni akár 1 hónapba is beletelik.
Nem gyűjt puha fészekanyagot a tojások alá, erre a célra az odúkészítéskor keletkezett forgácsot használja.
Évente egy fészekaljat nevel mely általában 5-7 tojásból áll, de előfordul 3-, illetve akár 9-10 tojásos költése is. A tojó naponta egy tojást rak, a kotlást az utolsó tojás lerakása után kezdi meg a pár. 14-15 napig tartó kotlás alatt felváltva ülnek a tojásokon. A kikelő fiókákat mindkét szülő eteti. A fiatalok egy hónapig fejlődnek az odú biztonságában, kirepülés után még két hónapig a szülőkkel maradnak. A zöld küllő egy éves korára lesz ivarérett és körülbelül hét évig él.
Országos állománya napjainkban 15 000-17 000 párra tehető (2000-2012 között 8 000-12 000 pár) és stabil-enyhén emelkedőnek tekinthető. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
europamadarai.hu
mme.hu
MME. Orbán Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *