A SZAPPORÓI HÓFESZTIVÁL

A SZAPPORÓI HÓFESZTIVÁL

Tél van Drága Olvasó. Még ha ezen a vidéken (itt a főváros környékére gondolok) csak a hideg, a borús ég és időnként a jeges szél mutatja ezt, hó alig szemerkélt eddig, pedig félidőnél tartunk.
Nem így van ez Japán második legnagyobb szigetén, Hokkaidó fővárosában Szapporóban. És miről híresek a japánok? (Na jó, a felsorolást mellőzzük, mert sok mindenről…) A fesztiváljaikról..
A japán lélek egy titkos megnyilvánulása, hogy „ha kell, ha nem” fesztiválokat tartanak. Ugye tudjuk van tavasszal a Sakura, a virágnézés, ősszel a Momijigari, a levélnézés, de nehéz lenne mindet felsorolni, hiszen csak az őszhöz nyolc fesztivál kapcsolódik.
A tél legnagyobb attrakciója a Hófesztivál. Ennek helyszíne nem véletlenül Szapporó. A város a nedves kontinentális övben helyezkedik el. Széles hőmérsékleti különbség van a téli és nyári hőmérséklet között. A nyár meleg, de nem párás. A tél pedig nagyon hideg. Szapporó az egyike az olyan nagyvárosoknak, amelynek éghajlati adottságai lehetővé teszik a hófesztivál lebonyolítását. Az évi átlag csapadékmennyiség 1100 mm.
Hivatalos neve Szapporo Juki-macuri és minden év februárjában hét napon át rendezik meg. A fesztivál Japán legnagyobb és legkülönlegesebb téli eseménye. Mintegy kétmillió látogató kíváncsi minden évben a hó- és jégszobrok százaira. A nemzetközi hószobrászverseny 1974 óta kerül megrendezésre.
Az alkotások témái egészen változóak. Jellemzően egy eseményt, híres épületet vagy személyt örökítenek meg. Látható volt már például Macui Hideki, egy híres japán baseballjátékos is. Számos színpadot is felépítenek, ahol zenés előadásokat tartanak. Hosszú hó- és jégcsúszkák emelik a vidám hangulatot. Helyi ételek Hokkaidó minden részéből kínálják magukat.
A 2021-es fesztivál a elmaradt, a szervezők a járványhelyzet miatt voltak kénytelenek lemondani. Erre az 1950-es első alkalom óta még nem volt példa. Még akkor sem, ha a hóhelyzet kivételesen nem volt megfelelő. Előző évben például, 2020-ban a szokatlanul kevés havazás és meleg hőmérséklet miatt a város súlyos hóhiánnyal küzdött, ezért a 60 kilométerre található Nisekóból kellett a fesztivál helyszínére szállítani a havat.
Sapporo polgármestere, Katsuhiro Akimoto vezetésével a hófesztivált minél több élményszerző lehetőséggel együtt az online térbe átköltöztették. Azt találták ki, hogy a valódi hó- és jégszobrok felállítása helyett az elmúlt évek fesztiváljait és Szapporo város téli szépségeit idézik fel virtuálisan, és a szokásosnál hosszabb ideig lehetett csodálni a karácsonyi díszkivilágítást a látványosságnak hagyományosan helyet adó szapporói sugárúton.

Köszönöm a figyelmet.
írta és szerkesztette: Pester Béla
forrás:
– wiki org
– travels
– képek: net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *