A MEXIKÓI MEZTELEN KUTYA – AZ ISTENEK KUTYÁJA

A MEXIKÓI MEZTELEN KUTYA – AZ ISTENEK KUTYÁJA

Harmincöt éve vagyok „kutyás” de őszintén mondom Drága Olvasó ezt a kis lényt csak igen elvetemült kutyarajongók szerethetik. Ők viszont nagyon, hasonlóképpen a kopasz macsekokhoz.
Amikor először láttam, összeszorult a torkom, hogy bizonyára valamilyen bőrbetegség támadta meg szegény Buksit, attól hullott ki a szőre. Pedig éppen fordítottja igaz, ezeknél a kutyáknál pont a szőrösség a hiba, az igazi a pucér. Kivétel az a néhány pamacs a lábukon, farkuk hegyén és a fejükön bóbitaként.
Legyünk túl a kötelező protokollon és nézzük meg mitől is szőrtelen a kis kopasz…
Míg a kopaszságot más, szőrös kutyák esetében gyakran betegség okozza, a kifejezetten meztelen fajtáknál erről szó sincs. Miklósi Ádám: A kutya című könyvében így ír a kopasz fajtákról: „A szőrtelenség génjének két allélja van. A H domináns a recesszív h felett. Az egyedek minden génjükből két génváltozatot hordoznak, melyek lehetnek egyformák vagy különbözők. A domináns H allél kopaszságot okoz. De két kópia ebből az allélból letális (vagyis az ilyen állatok nem életképesek), így a szőrtelen egyedek mindig heterozigóták (egy H és egy h alléllel rendelkeznek).”
Hivatalosan három szőrtelen kutyafajtát ismer el az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szervezet), de ezeken kívül létezik még néhány, nagyon ritka eb is. Ilyen például az indiaiak szőrtelen négylábúja, a jonangi vagy az ecuadori kopasz kutya és a magyarok májzlija. A következőkben röviden sorra vesszük a hivatalosan is elismert három szőrtelen fajtát:
Kínai meztelen kutya
A kopasz kutyák legnépszerűbb képviselője minden bizonnyal a kínai meztelen kutya. Ez a kedves társasági kedvenc szőrös változatban is létezik, amit púderpamacsnak neveznek.
A perui meztelen kutya, azaz a perui inka orchidea
Ez a dél-amerikai fajta világszerte igen ritka, pedig egykor az inkák kedvelt ágymelegítőjeként tartották számon. Neki is van púderpamacs változata, feje tetején, farkán és néha a mancsokon előfordulhat egy kis szőrzet, de általában teljesen kopasz.
És akkor jöjjön a Mexikói meztelen kutya, azaz a xoloitzcuintli !
Az aztékok által igen kedvelt, gyakran az egyszerűség kedvéért csak xolonak becézett szőrtelen kutya szintén több méretben és púderpamacs változatban is létezik. Az 1950-es években majdnem teljesen eltűnt a fajta, de kedvelőinek hála megmenekült. Ennek ellenére a mai napig igen ritka ez az élénk és kedves öleb.
Xólotl, a Kutyaisten
A mexikói meztelen kutya, azaz a xoloitzcuintle neve a Nahua xoloitzcuintle-ból származik, melynek jelentése Xólotl kutyája. Xólotl vagy Solotl Quetzalcoatl ikertestvére, az azték mitológiában a tűz, a balszerencse, a villámlás istene és a holtak túlvilági kalauza. Gyakran ábrázolják kutyafejű emberként.
A mexikóiak nemzeti kincseként tekintenek rá, hiszen a fajta körülbelül 3000 éves múltra tekinthet vissza. Már az aztékok is nagy becsben tartották, szentként tisztelték őket. Ha gazdájuk meghalt, gyakran feláldozták és mellé temették őket is, hogy kísérjék az embert túlvilágba vezető útján.
Frida Kahlo, a mexikói festőnő is tartott mexikói meztelen kutyákat. Egyik festményének címe: Én és egy mexikói kutya. A képen egy ilyen fajtájú eb ül lába előtt.
Tévhitek a meztelen kutyákról….
Nem lihegnek
Elterjedt tévhit, hogy a szőrtelen ebek nem lihegnek, mert testük teljes felületén verejtékeznek, így hűtik magukat. Ez azonban téves megállapítás. A meztelen kutyák épp úgy lihegnek, mint bármely más fajta.
Nincsen foguk
A domináns szőrtelenség okozhat fogproblémákat, azonban a kettő nem jár kéz a kézben. A szőrös változatoknál nem fordul elő ilyen, de a kopasz egyedeknél olykor hiányozhat egy-két fog. A tenyésztők azonban igyekeznek teljes fogsorú kiskutyákat tenyészteni.
Mindentől óvni kell őket
Szőr hiányában télen valóban érdemes felöltöztetni a kopasz egyedeket. Nyáron olykor célszerű lehet naptejjel kenni testüket, ha közvetlen napsugár éri őket, de nem javasolt állandóan használni. A hőség, nyári napsütés egyetlen kutyának sem tesz jót.
Érdemes odafigyelni, hogy az időjárási viszontagságok ne okozzanak egészségi problémát számukra, de ezt számos más fajtánál is figyelembe kell venni.
A kopasz kutyák egyáltalán nem olyan törékeny nebáncsvirágok, mint sokan hiszik, nem kell őket mindentől óvni és babusgatni.
Illetve…így újraolvasva a leírtakat igenis érdemes babusgatni ezt a kedves, szeretetreméltó jószágot mert kutya, még ha pucér akkor is.
Köszönöm a figyelmet.

irta és szerkesztette: Pester Béla

Forrás:
– Kutyaenciklopédia
– Miklósi Ádám: A kutya,
– David Alderton: A kutyák

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *