HOMOKI GYÍK, 2022-BEN AZ ÉV HÜLLŐJE

HOMOKI GYÍK, 2022-BEN AZ ÉV HÜLLŐJE

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, 2012 óta minden évben megválasztja az “Év hüllőjét / Év kétéltűjét”. 2022-re Magyarország egyik kevésbé közismert gyíkját, az alföldi pusztákhoz kötődő homoki gyíkot választották.

A homoki gyík talán a legszebb gyíkfajunk, igaz vannak akik szerint a zöld gyík nem csak méretében, hanem szépségben is megelőzi.
A homoki gyík mindössze 6-8 centiméter hosszú, de szép egzotikus színével mégis feltűnő.
A hím egyedek hátán végigfutó világoszöld sáv a nászidőszakban élénkebb, később kissé sötétebbé válik. A zöld csíkot két oldalon barna, a szélein csipke mintázatú sáv határolja.

Homoki gyík fő elterjedési területe Délkelet-Európa, kelet felé az Al-Duna mente, a Fekete-tengert övező síkságok, a Krím-félsziget de megtalálható még a Boszporusz kis-ázsiai oldalán is.
A hazai populációk elszigetelődtek a fő elterjedési területtől. Magyarországon olyan a helyeken él, amit leginkább “magyar tájnak” szoktunk tartani. Az Alföld homokpusztagyepein, a Pesti-síkságtól a Duna-Tisza közén át szinte minden homokháton találkozhatunk vele, ott ahol a természetes gyepek még fennmaradtak. Legészakibb hazai előfordulása Nyírségben a bátorligeti legelő.
Jegyeztek fel még előfordulást Pákozd környékéről, de ennek a populációnak a meglétét évek óta nem sikerült igazolni. Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a [herpterkep.mme.hu weboldalon] vár minden fényképes észlelést erről a szép gyíkról!

Életmódja…

A homoki gyík nappal aktív, még a legforróbb nyári napokon is a felszínen mozg, esetleg a legmelegebb koradélutáni órákban húzódik árnyékba. Apró gerinctelenekkel táplálkozik melyekre portyázva vadászik.
Téli hibernációja október végétől március elejéig tart, ilyenkor föld alatti üregekbe húzódik.
A nőstény, fűcsomók tövébe rakja 2-6 tojását. Július végétől kikelő fiatalok nagyon picik és védtelenek.

Élőhelyvédelem….

Sajnos a homoki gyík élőhelyét alkotó nyílt homokpusztagyepeket a múltban beszántották vagy a homok megkötése érdekében fekete fenyővel és akáccal túlnyomórészt beerdősítettek. Sok helyen csak apró, nadrágszíjparcella formában megmaradt gyepeken találkozhatunk egy-egy példánnyal. Ezek az összezsugorodott populációk hamarosan el fognak tűnni. A nagyobb megmaradt élőhelyeit is a cserjésedés, illetve a terjeszkedő özönnövény fajok, mint az akác, az ezüstfa, a selyemkóró vagy a magas és a kanadai aranyvessző veszélyeztetik. Élőhelyeit a cross-motorozás, és a quadozás is rombolja. Újabban a felfutó homokbányászat, és az azok nyomán felerősödő bányató strand-turizmus az, ami további jelentős homoki gyepeket pusztít el.

Ezt a fajt is csak megmaradt élőhelyeinek tervszerű, jól átgondolt megőrzésével és kezelésével őrizhetjük meg. Magyarországon – mint minden hüllő és kétéltű – védett!
A homoki gyík természetvédelmi értéke 50.000 Ft. de ezt a fajt is csak a még megmaradt élőhelyeinek tervszerű, jól átgondolt megőrzésével és kezelésével őrizhetjük meg.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
mme.hu
greenfo.hu

fotók:
Babocsay Gergely
Halpern Bálint
továbbá
GETTY IMAGES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *