A KERÉKPÁR TÖRTÉNETE

A KERÉKPÁR TÖRTÉNETE

A kerékpár története talán a kerék feltalálásával kezdődött, de ne szaladjunk ennyire vissza.
Állítólag Leonardo da Vinci is lerajzolt egy szerkezetet amit nevezhetünk már biciklinek, viszont az első működő kerékpárt, futógépet, Karl von Drais von Sauerbronn báró alkotta meg 1817-ben.
A báró gyakran járta az erdőt és a gyorsabb haladás érdekében egy szilárd vázhoz kerekeket rögzített. A hajtást még lábbal történő előre lökdösés jelentette. Mivel a járművel nem lehetett manőverezni ezért nem volt teljesen elégedett az alkotásával. Négy éves fejlesztő munka eredményeként megoldotta az első kerék irányíthatóságát és még az ülés magasságon is lehetett állítani. A korabeli újságok cinikus iróniával foglalkoztak a találmánnyal, viszont pár hónappal később már felkapott közlekedési eszköz lett.

A szerkezet azóta jelentős fejlődésen ment keresztül…

Pedál megjelenése..
A kerékpár történetében az első legjelentősebb mérföldkő 1840-ben a pedál feltalálása volt.
Egy kis skót faluban Dumfriesshire-ben, Kirkpatrick Macmillan elkészítette a világ első taposókkal felszerelt futógépét. Az ügyes kovácsmester nem látta át a munkájának a jelentőségét, nem is kívánt hasznot húzni a találmányából. De nem csak a pedál megalkotásával járt élen, ő volt az első akit megbírságoltak a kerékpározással kapcsolatban, amikor elütött egy járókelőt. Hát igen…még a fék nem volt feltalálva.
Ahogy a jármű tökéletesedett, úgy nőtt a népszerűsége is.
Következő lépcsőfok R.W. Thompson találmánya a felfújható gumi belső volt. A szabadalmat már 1845-ben megkapta de még hosszú évekig várni kellett az elterjedésére.
Természetesen a fejlődés nem torpant meg. Megjelent a golyóscsapágy és a sárhányó, a régi fa küllőket pedig acél küllőkre cserélték.

Következő állomás a velocipéd megjelenése…

1861-ben a francia Pierre Michaux olyan kerékpárt készített aminek a pedáljai az első keréken voltak. Így már egyszerűbb volt egyensúlyozni, sőt minél gyorsabban tekerték annál könnyebb volt egyensúlyban maradni. Az így létrejött járművet velocipédnek nevezte el. Az új szerkezet hamar népszerű lett még a legfelsőbb körökben is. A közel egyforma méretű első és hátsó kerékkel rendelkező velocipéd, a lovaglás mellett kedvel testmozgásnak számított. Sorra alakultak a kerékpáros klubbok és megrendezték az első bicikli versenyt is.
Az üzlet szárnyalását a poroszok elleni háború akasztotta meg. A később megjelenő “óriáskerekű” velocipédek már az angol ipar előretörését jelentette.

Nagy kerék – nagy sebesség?

A népszerű jármű tökéletesítésére csak Nagy-Britanniában több mint 100 szabadalmat nyújtottak be. James Starley rájön, ha minél nagyobb egy kerék a hozzá tartozó fordulatszámmal, annál nagyobb sebességet lehet elérni. Ráadásul a nagy kerekek a hepehupás utakon kényelmesebbé teszi az közlekedést. Viszont van egy buktatója, méghozzá szó szerint: a nagy kereket nehéz lefékezni ráadásul abból a magasságból könnyű fejre állni. Átütő sikert hozott egy másik, szinten Starley fejlesztése a ma is használatban lévő bicikli váz és a döntött kormányrúd. Egyre biztonságosabbá vált a kerékpározás, de a kényelemhez még kellett valami, amit egy ír származású állatorvos, bizonyos John Boyd Dunlop alkotott meg mégpedig azért mert a kisfia a triciklijével tönkretette a szép gyepet. Kellett valami ami tompítja a kerekeket. Vízzel töltött locsolótömlővel próbálkozott, de az túl merevnek bizonyult, ekkor levegővel fújta fel.
1888-ban szabadalmaztatta a találmányát de kiderült, hogy 1845-ben Thompson már megkapta a szabadalmat erre a találmányra. Elhúzódó herce-hurca után megvonták a szabadalmi jogot Dunloptól de a vállalkozása nem ment tönkre, sőt igazi sikertörténet lett.

A bicikli sikerét annak is köszönheti, hogy új távlatokat nyitott a közlekedésben, az embereknek lehetőséget adott arra, hogy kényelmesen megtegyenek hosszabb utakat.
Mára a kerékpár az egyéni közlekedés egyik leghatékonyabb, ráadásul környezetbarát módja, de nem elhanyagolható a szabadidős és sport célú használata sem. Sajnos sok helyen a kerékpárút-hálózatok híján a városi biciklizés gyakran nehézségekbe ütközik.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
tudastar/kerekpartorteneti-attekintes/
bicajozz.hu
bikemag.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *