A TÖRPEEGÉR, 2022-BEN AZ ÉV EMLŐSE

A TÖRPEEGÉR, 2022-BEN AZ ÉV EMLŐSE
A 2022-es év emlőse, a törpeegér (Micromys minutus) bőven el van látva cukisággal, alig van nála bájosabb kisemlős.
Ez a pirinyó kisállat Európától Észak-Kelet-Szibériáig, Japánig, Koreáig mindenhol előfordul de sajnos a modern mezőgazdasági művelés óta jelentősen megcsappant, helyenként teljesen megritkult.
Törpeegér testhossza csak 11-14 centiméter, aminek közel a felét a farka teszi ki. Testtömege mindössze 5-11 gramm, mint két darab kockacukor. Színe sárgás-barnásvörös árnyalatú, hasa és lábai fehérek. Hátsó lábai csak alig valamivel hosszabbak a mellsőknél.
A törpeegér rövid életű, átlagosan hat hónapot élnek.
Takaros kis fészkét, 30–100 cm magasságban legtöbbször nádasban építi, sás és nádlevelekből, a belsejét nádbugával kibéleli ki. A fészek bejárata mindig ferdén befelé néz. Ha az ember útjába olyan fészek akad, amelyben éppen bent van a család, az öreg példányok észrevétlenül kisurrannak belőle, olykor mezőn járva is előfordulhat ilyen eset.
Mint a rágcsálók általában, a törpeegér is nagyon szapora. A szaporodási időszak áprilistól szeptemberig tart, a vemhességi ideje 21 nap és a nőstény évente akár 6-szor is fialhat, alkalmanként 3-8 kicsinye születik. A kölyök már kétnapos korukban tudnak kapaszkodni, és ide-oda másznak a fészekben, hat naposan már egyedül “mosakodnak”, születésük után nyolc nappal kinyílik a szemük, kilenc napos korukra pedig a fogaik is kinőnek, így már szilárd táplálékot is tudnak fogyasztani. Amikor elérik a tíz napos kort, anyaállat tejtermelése csökken, ezért rászoktatja kicsinyeit a magevésre. Tizenhat naposan már teljesen önállóak, általában az anyjuk ilyenkor már ismét vemhes. Érdekesség, hogy a törpeegér nősténye megeszi a kicsinyei ürülékét azért, hogy a ragadozókat ne csalogasson oda a szag.
A törpeegér tápláléka bogyók, rovarok, magvak, kora tavasszal a rügyeket is megrágcsálja. A gabonákon elszaporodó levéltetvek fogyasztásával segíti a mezőgazdaságot. Nyáron az egyik legfőbb táplálék forrása a búza. Felmászik egészen a kalászig, eközben a farkát dugóhúzószerűen rátekeri a növény szárára így kapaszkodik és egyensúlyoz.
Hazánkban a törpeegér védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
ng.24.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *