A BRIT BIRODALOM DAXLIJA – A CORGI

A BRIT BIRODALOM DAXLIJA – A CORGI

A kistermetű, funkcionálisan tenyésztett kutyák sora minden világrészen megtalálható. Eredetük ugyanolyan homályba vész, mint a történelem sok megválaszolatlan kérdése. De szűkítsük le a kört Európára – beleértve a Brit Szigeteket is, bár ők most éppen nem ezt gondolják.
Nos a kontinensen, konkrétabban német nyelvterületén kialakult a tacskó mint kotorék vadászkutya. A címben szereplő becenév az eredeti német névből, a dachshundból ered magyarítással és persze ferdítéssel. Aki közelebbi kapcsolatba került már tacskóval az megtapasztalhatta, hogy elsőre ugyan egy mókás fazonú kiskutya, de szilárd jellem és rendkívül makacs, önálló. Hiszen lent a kotorékban nem hívhatja a főnököt, hogy gond van, nem találok fogást a borzon.
És ezzel a tulajdonsággal aztán az összes hasonlóság ki is merült a tacskó és a corgi között. Termetre ugyan a corgi (ejtsd: korgi) is kicsi, azonban már évszázadok óta hazájában, Angliában nagy népszerűségnek örvend ez a hatalmas fülekkel megáldott tömör, szívós TERELŐKUTYA welsh corgi néven.
Az első kiállítás ahol megjelentek, 1892-ben volt. Ekkor még eléggé szerteágazó volt, ahogy a corgik (ejtsd: korgi) kinéztek. Volt csonkolt farkú, alapból rövidfarkú, nagy lompos farkú, kisebb, nagyobb, könnyebb és nehezebb fejjel rendelkezdő.
A különbségek miatt egyre nagyobb és hevesebb viták lettek a fajta tartók között. Így 1934-ben elérték, hogy a welsh corgi immár cardigan corgi és pembroke corgi név alatt keressen híveket.
A mai napig nem egy túlságosan elterjedt fajta, de hozzá tennénk, hogy szerencsére. Hiszen így gondos szakértő tenyésztők viszik tovább a fajta hírnevét. Nézzük meg először is a különbségeket a két fajta között, majd pedig tárgyaljuk tovább a közös dolgaikat. Hiszen azért mégis csak nagyon hasonlóan működnek .
A cardigan welsh corgi…
Ezek a dús szőrű tömzsi kutyák átlagosan 30 cm- es marmagassággal rendelkeznek, és ehhez társul egy 12-15 kg súly. Így azért a pille könnyű ölebek rétegéből igencsak kiestek. De nem kell az etetéséhez azért a havi családi költségvetést átszervezni. Szóval praktikus méretűek, ha lehet így mondani. Az arányai hasonló félék, mint egy jól megtermett standard tacskóé. Tehát hosszú fej, még hosszabb egyenes hát, majdnem hogy földet súroló pocakocska és rövid lábak. De ehhez hatalmas praclik is társulnak ám! A cardigan corgi kutya valamelyest nagyobb, mint a pembroke, és a feje is markánsabb.
A legnagyobb különbség a farkuk. Míg a pembroke corgi farka korábban csonkolt, illetve az állatvédelem előrehaladtával inkább már öröklötten hiányos félig vagy egészen, addig a cardigan farka hosszú, dús szőrzettel ellátott, és a csánkig leér. Egyszínű fehér kivételével majd minden színváltozatban tenyésztik.
Azt gondolom mi inkább most kezeljük egyszerűen corgiként ezt, a valljuk be kicsit mókás külsejű kutyust, tartozzon bármely változathoz.
Bocsánat minden corgitól! Hiszen a fajtája bekerült a tündérmesékbe is nemcsak a Buckingham palotába, de ez utóbbiról később, lássuk az eredetükre való feltételezéseket és a mesét.
Sok kutyafajtához hasonlóan a welsh corgik eredetéről is csak feltételezések születtek. A kelta legendák az egyik legősibb fajtának tartják a corgikat. A cardigant több forrás is ősinek véli, kialakulását időszámításunk előtt 1200 körülre teszik. A pembroke őseinek tartott kutyákat (vallhundokat) több mint ezer éve vikingek vitték Walesbe, ahol aztán spiccekkel keresztezték őket. Egy 1086-ból származó angol földbirtokkönyvben már említették a fajtát.
Egyes források szerint a corgi szó ősi kelta nyelven kutyát jelent. A név később curgira, majd curra rövidült, ami korcsot jelentett. Az 1066-os normann megszállás idején a briteknek megtiltották az arisztokrata fajták (agarak, kopók) tartását. A többi ebet nem tartották olyan értékesnek, így lehetséges a cur szó korcsra utalása. Mások azonban úgy vélik, hogy a corgi walesi nyelven a cor, azaz törpe és a gi, azaz kutya szavak összetételéből származik.
Egy walesi legenda szerint egyes pembroke welsh corgik szőrének mintázata a mágikus tündérbirodalomban tett fáradhatatlan szolgálatukra utal. Tündérek és tündék hűséges kísérői, akik rajtuk lovagolnak, és esetenként bátor „csatalovakként“ is szolgálnak. Az elvarázsolt nyereg hagy nyomott a bundájukon. Éjszakánként állítólag egyes varázslatos ebek még most is felkerekednek, hogy a tündérbirodalomban játszanak a mágikus néppel.
Az viszont egyértelmű, hogy a corgik kiváló terelőkutyák voltak, ezért tartották őket sokan Walesben. Élénk természetüknek és apró termetüknek köszönhetően könnyen cikáztak a marhák között. Ha pedig azok nem hallgattak rájuk, a kutyák belecsíptek csánkjukba. Mivel a corgi kicsi, igen nehéz feladatnak bizonyult a haszonállatok számára egy jól irányzott rúgással viszonozni a kellemetlenséget. Ha szükséges volt, jelzőkutyaként is megállta a helyét. Sokszor gazdája közelében volt, szolgálatra készen, akármilyen feladatot is szánt neki az ember.
Út a királyi házba…
Egyes leírások szerint II. Erzsébet királynőt, akkor még koronahercegnő, 18. szülinapjára egy pembroke welsh corgival lepték meg, annyira megszerette a fajtát, hogy uralkodása alatt több, mint 30 fajtaképviselő varázsolt kellemesebb hangulatot a királyi udvarban szeretetteljes lényével.
Ennek a „hivatalos” verziónak némiképp ellentmond, hogy Erzsébet gyermekkorából is fennmaradt fénykép, amelyen egy corgival játszanak a húgával együtt.
Az udvari kutya hírneve ellenére a fajta veszélyeztetettnek számít, mivel hazájában, Nagy-Britanniában évente kevesebb, mint 300 pembroke kölyök jön a világra.
Varázslatos jellem
Milyen lehet annak a kutyának a jelleme, aki nem csak a gazdákat és családokat, hanem a tündéket és a királyi udvart is elbűvölte? A pembroke welsh corgi kutya magabiztos, okos és tudja, hogy mit akar. Az alárendelési készség nem feltétlenül az erőssége – mindazonáltal a gazdáinak szívesen tesz a kedvükre, ha megfelelően értékelik azt. Rövid lábai ellenére szeret aktívan ténykedni és mindig nyitott a közös kalandra.
Összefoglalva, tartása ugyan praktikusan lakásban is megoldható, de energikussága elég sok szabadtéri elfoglaltságot igényel, valljuk be ez nem túl nagy ár egy ilyen szeretetreméltó apróság közelségéért.
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette: Pester Béla
forrás:
net, az én kutyám
Nemzetközi Kutya Enciklopédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *