NÁTRON-TÓ, A FÖLD EGYIK LEGBARÁTSÁGTALANABB HELYE

NÁTRON-TÓ, A FÖLD EGYIK LEGBARÁTSÁGTALANABB HELYE

Észak-Tanzániában a kenyai határnál, a Ngorongoro kráter közelében található a Föld legsósabb, leglúgosabb és egyben legmelegebb vízű tava, a Nátron-tó. 50 C°-os hőmérséklete és átlagosan 9-10.5 közötti PH értéke miatt az emberek és a legtöbb állatfaj számára ez kifejezetten barátságtalan környék. Az állóvíz nagyon sekély, kevesebb mint három méter mély, nagyjából Balaton nagyságú, de területe a vízszinttől függően változik.
Ásványi anyagokban gazdag meleg vizű források kimossák a szódát a lúgos talajból, s ez olyan sűrűségben van jelen a vízben, ami az élőlények többsége számára már halálos dózist jelent.
Ennek ellenére mégis van élet a tóban és környékén, nem is akármilyen…
Bár ilyen környezetben nem tanácsos tartózkodni, ezt a legtöbb állatfaj is tudja, a flamingók viszont pont ezt használják ki. Ezek a kecses madarak, elviselik az extrém lúgos közeget és direkt a parti sárszigeteken építik a fészkeiket, mert a víz maró hatása miatt a ragadozók nem tudják azokat megközelíteni.
A Nátron-tó jellegzetes vöröses színét közvetve a gyors párolgás okozza…
Amikor beköszönt a száraz évszak a víz nagy része elpárolog a sótartalom pedig olyan szintre emelkedik ami már megfelelő életteret biztosít a sókedvelő mikroorganizmusoknak, például a cianobaktériumoknak, melyek a növényekhez hasonlóan fotoszintetizálnak. A Nátron-tó nyílt vizeinek vörös, sekélyebb részeinek narancsos-vörös árnyalatát ezek a baktériumok adják, amelyek a Nátron-tavon tömegesen megjelenő flamingók fő táplálékát alkotják.
“Kővé vált állatok”….
Csodás látványt nyújt a tó több millió flamingója, de ami nekik élettér az más állatnak halálos csapda. A víz rendkívül magas nátron-sótartalom tartalma szép lassan kiszárítja és tökéletesen konzerválja az elpusztult élőlényeket. A lúgos közegben nem indulnak el a bomlási folyamatok ezáltal a tetemek mumifikálódnak. (Az ókori Egyiptomiak is nátront használtak a mumifikáláshoz). Száraz évszakban, amikor a tó csaknem teljesen kiszárad, felszínre kerülnek a “kővé vált” állati tetemek, melyeknek a testét vastagon borítja a nátron-só. Erről a jelenségről Nick Brand, angol fotós megdöbbentő felvételeket készített. Az állatok úgy néznek ki, mintha testük megkövesedett volna.
Fotósorozat célja nem más, mint hogy felhívja a figyelmet erre a jelenségre.
A Nátron-tó 2001. július 4-e óta szerepel a Ramsari-listán.
A ramsari egyezmény, hivatalos nevén Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire, az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. A ramsari egyezmény célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása. A Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében (a ramsari listán) ma már több mint 1900 helyszín szerepel.
írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
explorersweb.com
copernicus.eu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *