A PLITVICEI TAVAK

A PLITVICEI TAVAK

A magyar határtól alig 300 km-re található Horvátország egyik természeti kincse a Plitvicei tórendszer, horvátul Plitvička jezera.
Ezt a gyönyörű természeti látványosság egy völgyben található és erdős hegyek veszik körbe. Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, amelyek a tórendszert létrehozták.
Horvátország első nemzeti a Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. Nemzeti Park területe eléri a 20 000 hektárt, a vizek felszíne 215 hektárt tesz ki.
Lépcsőzetes tavak…
A Plitvicei-tavak különlegessége, hogy a 16 nagyobb tó felszíne különböző magasságokban található amiket sok-sok vízesés köt össze melyeknek látványa elkápráztatja a természet szerető turistákát.
A tórendszer minden évszakban páratlan látványt nyújt: tavasszal a természet éledése,
nyáron a zöld szín megannyi árnyalata, ősszel a színek kavalkádja, télen a befagyott zuhatagok és a hatalmas jégcsapok vonzzák a tekintetet.

Élővilág…

Plitvicei Nemzeti Park területén rengeteg védett, ritka állat és növényfaj is megtalálható. Él itt többek között medve, vidra, fülesbagoly, farkas. Emellett a park több mint 300 féle lepke és 160-nál is több madárfaj otthona, de 55 különböző orchidea félét is számon tartanak.

A csoda a föld alatt is folytatódik…

A karsztos vidéken a víz által kioldott mészkőbarlangokat is megcsodálhatják a látogatók. A legismertebbek és egyben legnagyobbak a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang. Aki erre jár feltétlenül nézze meg mindegyiket!
A Plitvicei Nemzeti Park Horvátországban.
A Plitvicei-tavakat felölelő Plitvicei Nemzeti Park 1979. óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, természeti értékek kategóriában. A tórendszer csodás látványával, és a ritka élővilágával vívta ki magának ezt az elismerést.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
erdekesvilag.hu
croatia.hr
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *