A REJTÉLYES CSONTVÁZ-TÓ

A REJTÉLYES CSONTVÁZ-TÓ

Roopkund Himalájában található gleccsertó, nagyjából 5020 méteres tengerszint feletti magasságban, Földrajzilag Indiához tartozik. A tó lakatlan környékét sziklákkal tarkított gleccserek és hóval borított hegyek veszik körül.
A tó a 40 méteres átmérőjével és 3 méteres mélységével elég jelentéktelennek tűnik, mégis nevezetessé vált mert amikor a jég elolvad, több száz emberi csontváz kerül a felszínre, ezért nevezik Csontváz-tónak.
A csontvázakat 1942-ben fedezte fel a nemzeti park erdőgazdája. Először azt hitték, hogy a II. Világháború idején odaveszett japán katonák maradványai, viszont a vizsgálatok megállapították, hogy a Roopkund tóban talált csontok jóval korábbiak. Másik magyarázat szerint Zorawar Singh hadvezér és katonái vesztek oda a tóban a Tibeti háború idején 1840 körül.

2004-ben elvégzett radiokarbon kormeghatározás alapján i.sz. 850 ±30 évben állapította meg az elhalálozás idejét. A csontvázak vizsgálata során a koponyákon sérüléseket tártak fel amiket krikett labda nagyságú tompa, gömbölyű tárgy okozott. Az elhunytak körében ez volt a vezető halálok. Az egyetlen logikus és elfogadható magyarázat arra, hogy ugyanolyan sérülések, ugyanazon a helyszínen és egyszerre értek több száz embert, az hogy egy pusztító jégeső következtében halhattak meg….
A közelmúltban 38 egyedet genomszintű elemzésnek vetettek alá. A Oxfordi kutatók megállapították, hogy a maradványok különböző korokból származnak, és három különálló csoportba tartoznak. Egy 23 személyből álló csoport (i.sz. 800 körül) tipikus dél-ázsiai felmenőkkel rendelkezett. Találtak egy elhunytat (i.sz.1800 körüli) aki délkelet-ázsiai felmenőkkel bírt. Egy másik, 14 tagú csoport (szintén i.sz. 1800 körüli) akik a Földközi-tenger keleti vidéke, és különösen a mai Görögország és Kréta térségéből származtak. Ezek az eredmények ellentmondanak annak az elméletnek, hogy az egyének egyetlen katasztrófa következtében haltak meg.

Történelmi bizonyítékok nincsenek Tibetbe vezető kereskedelmi utak létezéséről, így bizonyos, hogy nem kereskedők maradványai fekszenek a Csontváz-tóban. Viszont Roopkund területén vezet át egy fontos zarándokútvonal, mivel olvadáskor a gleccsertó friss vízzel látta el a zarándokokat. Néhány száz fős csoportokban erre közlekedtek az emberek, a 12 évente megrendezésre kerülő ünnepségekre tartva.
A csontvázak a sekély tó tiszta vizében évente egy hónapig láthatók, amikor a jég elolvad. Néhányukon haj és izomszövet is található. Az emberi maradványok mellett fából készült tárgyakat, vas lándzsahegyeket, bőrpapucsokat és gyűrűket is találtak.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
bbc.com
nytimes.com
wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *