A CHAND BAORI-KÚT, A VILÁG LEGNAGYOBB LÉPCSŐHÁZA

A CHAND BAORI-KÚT, A VILÁG LEGNAGYOBB LÉPCSŐHÁZA

Ez a különleges létesítmény Indiában található, Rádzsasztán közelben.
Chand Baori igazi építészeti remekmű, a 8. és a 9. század fordulóján épült. A 13 emelet mély, 3500 lépcsőfokból álló kút feladata az volt, hogy összegyűjtse és tárolja az esővizet, amellyel az akkori szárazságban megoldották a környék vízellátását. Az akkori lakosság számára ez a kút volt a legmegbízhatóbb vízforrás, ami ma India egyik különleges látnivalója.
Igaz ugyan, hogy a megépítésekor nem az esztétikumon volt a fő hangsúly, de az építők így is egy csodát hoztak létre, ez a világ jelenlegi legnagyobb és legszebb geometriájú lépcsőrendszere. A lépcsők három oldalról veszik körül a vizet, míg a negyedik oldalon egy háromszintes pavilon található, gyönyörű faragott, oszlopokra támasztott galériákkal és két kiugró erkéllyel, amelyek gyönyörű szobrokat foglalnak magukba.

A kút, a Nikumbh-dinasztia uralkodója, Chanda király parancsára épült, és miután elkészült, Hashat Matának, a boldogság istennőjének ajánlotta fel. Az építmény már nem működik víz forrásként, manapság vallási eseményeknek ad helyet valamint kedvelt turista látványosság.
Mélységéből adódóan az alján 5-6 Celsius-fokkal alacsonyabb a hőmérséklet uralkodik ezért nagyon kellemes a klímája, az odalátogatók szívesen hűsölnek, miközben a lépcsők varázslatos fény-árnyék játékában gyönyörködnek. Régen a zarándokok is enyhülést és megnyugvást találtak a kútnál.

A Chand Baorit nem csak a turisták kedvelik, hanem a hollywoodi filmesek is felfedezték ezt a különösen, misztikus helyet. Itt forgatták a “A sötét lovag” és a “Felemelkedés” című című Batman-filmek néhány jelenetét, valamint a “Zuhanás” című 2006-os film egyes részeit.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
wikipedia.org
chandbaori.org
thebetterindia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *