MADAME TUSSAUD ÉS AZ Ő PANOPTIKUMA

MADAME TUSSAUD ÉS AZ Ő PANOPTIKUMA

Mivel is kezdjem Drága Olvasó…Amikor ezt az ötletet kaptam, nem repestem a boldogságtól, hiszen a hölgyről annyit tudtam, a karrierjét levágott fejekről készített viaszmásolatokkal alapozta meg, melyhez egy másik hölgy Marianne (Franciaország jelképe) volt a nyersanyag szállítója.
Sebaj, nekiláttam utánanézni és találtam egy-két érdekes dolgot róla.
Anna Maria Tussaud (született Grosholtz) Strasbourgban született 1761. december 1-én. Édesapja Joseph Grosholtz ekkor már két hónapja halott volt, megölték a hétéves háborúban. Anyja Bernbe vitte lányát, ahol dr. Philippe Curtius házvezetőnője lett, innen ered svájci nemzetisége.
Egyes források azt rebesgetik, hogy valójában doktor Curtius volt a természetes apja, a Grosholtz történet csak fedősztori, de hát ilyen pletykaízű forrásokra ugye mi nem hallgatunk Drága Olvasó?….
Curtius orvos volt, és tehetséges viaszszobrász. Ez utóbbit anatómiai ábrázolások terén hasznosította, később portrékat is készített. 1765-ben a doktor Párizsba költözött, ahol egy viaszkiállításon dolgozott. Abban az évben készítette el XV. Lajos francia király szeretőjének, Madame du Barry-nak viaszmását, a jelenlegi kiállítás legrégibb darabját.
1767-ben Anna Marie és édesanyja szintén Párizsba költözött. Dr.Curtius első viaszkiállítását 1770-ben mutatták be és hatalmas tömeget vonzott. A lány eleinte segédként dolgozott mellette, de hamarosan a tanítványává lépett elő. már ő is közreműködött annak a különleges múzeumnak a létrehozásában, ahol a közönség a kor híres politikusainak, nemeseinek, illetve magának az uralkodó párnak a tökéletesen élethű másait is megtekinthette. Anna Marie 1778-ban készült el első figurájával, Jean-Jacques Rousseau viaszmásával. Később olyan hírességeket is megformázott, mint Voltaire (vannak források, akik Voltaire-t említik elsőnek) és Benjamin Franklin.
A kiállításon XVI. Lajost és Marie Antoinette-et például vacsora közben mutatták be.
Anna Marie az udvarba is bejáratos lett: 1780-tól az 1789-es francia forradalom kitöréséig művészeti tanárként szolgált Versailles-ban XVI. Lajos húgánál, Madame Élisabethnél.
Az üzlet tehát felszálló ágban volt, Anna Marie csillaga pedig egyre magasabbra emelkedett, a forradalom azonban közbeszólt.
Emlékiratai szerint a terror uralma alatt szörnyű feladata volt, hogy halotti maszkot készítsen a guillotine által frissen levágott fejekről – gyakran a barátaiéról. Előfordult, hogy éjszaka mentek érte a „megrendelők” és kikísérték a temetőhöz, hogy készítsen halotti maszkot a fejekről, melyeket azután élethűen viaszba öntött, majd ezeket a viaszfejeket hurcolták körbe Párizs utcáin, szítva az amúgy is parázs hangulatot.
Rövidesen vége lett ennek a megrendelésnek is, valakinek ugyanis eszébe jutott, hogy a művésznő bejáratos volt a királyi családhoz, nosza hamar a börtönben találta magát. Olyan illusztris társaságba került, mint Josephine Beauharnais, Napóleon későbbi felesége. Már előkészítették a kivégzésre, haját leborotválták, amikor dr.Curtius egy barátja közbenjárására szabadon engedték.
Philippe Curtiustól, annak 1794-ben bekövetkezett halála után két híres viaszmúzeumát megörökölte.
Ezután az elkövetkező 33 évben Európa-szerte utazgatott. Francois Tussaud-val 1795-ben kötött házassága adta a kiállítás nevét – Madame Tussauds. 1802-ben Londonba ment, a napóleoni háborúk következtében nem tudott visszatérni Franciaországba.
Többször is újra kellett mindent kezdenie: 1804-ben egész kollekciója elsüllyedt egy hajóval, 1831-ben a bristoli zavargások során gyújtották fel figuráit, de ő ismét elkészítette immár brit hírességekkel kiegészített gyűjteményét. Évtizedeken át járta a brit szigeteket, idővel már két fia társaságában, a selyembe és bársonyba öltöztetett figurák kezeit és lábait fából készítette egyik fia, a másik pedig a pénzügyeket intézte, de anyjuk egy percig sem engedte ki az irányítást kezéből.
1831-től a Baker Street-en bérelt lakást a Dorset és King Street között, 1836-tól ez volt Tussaud első állandó otthona.
1835-ben megnyitotta múzeumát, melynek egyik fő attrakciója volt a Rémület Kamrája. A kiállításnak ezen a részén a francia forradalom áldozatai, illetve gyilkosok és más bűnözők viaszmásai álltak.
A kiállítás eredeti formájában közel 400 alkotást tartalmazott, ám egy bombázásnak majd egy tűzvésznek következtében rengeteg megsemmisült a viaszművek közül. Öntvényeik azonban túlélték a katasztrófákat, így újra el lehetett készíteni a kárbaveszett műveket.
Madame Tussaud 1842-ben, 81 évesen elkészítette saját önarcképét, ami ma is megtekinthető: a múzeum bejáratában láthatják az érdeklődők. A legenda szerint az eredménnyel nem volt igazán elégedett, a szobrot megpillantva döbbenten így kiáltott fel: „Én lennék ez? Milyen igaz, hogy az ember magát ismeri a legkevésbé.”
Madame Tussaud lépést tartott az eseményekkel, gyűjteményében minden új híresség megjelent. Királyokat éppúgy megmintázott, mint bűnözőket.
Az erős akaratú asszony még átvészelt egy amerikai felvásárlási kísérletet és megírta emlékiratait, 1850. április 16-án halt meg Londonban.
Alakja Dickenst is megihlette, aki Régiségbolt című regényében róla mintázta Mrs. Jarley-t.
A Múzeum utóélete….
1883-ban unokája, Joseph Randall átköltöztette a kiállítást a Marylebone Roadra, mely a mai napig a a viaszfigurák otthonául szolgál. II.Erzsébet királynőről például 23 viaszszobrot őriznek. Anyagi problémák miatt azonban 1889-ben eladták a vállalkozást, 2005-ben egy dubaji cég tulajdonába került, tőlük 2007-ben az amerikai Blackstone befektetési csoport vásárolta meg, és beolvasztotta a Legoland élményparkokat is működtető Merlin Entertainments vállalatba.
Jelenleg London mellett, Amszterdamban, Bangkokban, Berlinben, Dubaiban, Hamburgban, Hollywoodban, Hongkongban, Las Vegasban, Moszkvában, New Yorkban, Sanghajban, Bécsben és Washingtonban is látogatható Tussaud kiállítás.
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette: Pester Béla

forrás:
wikiorg..Madame Tussaud
wikiorg..Madame Tussaud panoptikuma
képek: net

One Reply to “MADAME TUSSAUD ÉS AZ Ő PANOPTIKUMA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *