A MOCSÁRI KOCKÁSLILIOM

A MOCSÁRI KOCKÁSLILIOM

A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom (Fritillaria meleagris) 10–25 cm magasra növekvő hagymás, évelő növény. Tulipánra emlékeztető, bókoló, harang alakú, 3–5 cm-es virágai egyesével, néha párosával fejlődnek. Színe bíbor vagy rózsaszín, de van fehér változat is Rendkívül tetszetős kinézetű virágnak hat egyforma, szabadon álló lepellevele van melyet sakktábla szerűen barnásvörös foltok tarkítják. A leplek tövénél, a harang belsejében nektármirigy található (hártyásszárnyúak porozzák). Áprilisban virágzik, de akár már március végén is viríthat. Termése májusban és június elején érik meg.
800 méternél alacsonyabban fekvő mocsárrétek, ligeterdők, síklápok impozáns növénye. Bolygatásra nagyon érzékeny, legfeljebb évi 1-2 kaszálást visel el.
Előfordulása…
Főleg Közép- és Délkelet-Európában találkozhatunk vele, de akkor is csak szórványosan. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen már a kihalás fenyegeti.
Magyarországon is védett növény, a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicben, Csereháton, a Bükk-vidéken, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő. Kertekbe is szívesen ültetik dísznövényként.
Európa több országában is vitatják az őshonosságát…
Svédországban Linné említi először 1745-ben. Valószínűsíthető, hogy egy Olof Rudbeck nevezetű botanikus kertjéből „szabadult” ki a növény az 1600-as években.
A Natural England Nagy-Britanniában 1737-ben írt először erről a szépséges vadvirágról, de a botanikus kertek fajlistáin már 1597-ben is rajta volt.
Hollandiában a kutatók úgy vélik, hogy a virágok egyenletes eloszlása az országterületén gyakori belvizeknek és árvizeknek köszönhető mert a magok a vízen úsznak, és így messzebb eljuthatnak, mint a szél által.
A növény toxikus alkaloidokat tartalmaz. Mérgezési tünetei a hányás, görcsök, keringési problémák, nagyobb dózisban akár szívmegállást is okozhat. Ezzel szemben a népi gyógyászatban hagyományos gyógynövényként tüdőbetegségekre, asztmára, bronchitisre, tuberkulózisra, és a köhögés minden formájára alkalmazták.
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Lista kategóriái szerint a kockásliliom sebezhető státuszban van Romániában és Ukrajnában, veszélyeztetett Magyarországon és Svájcban, kritikusan veszélyeztetett Szlovákiában, kihaltnak tekintett pedig Csehországban és Belgiumban.
Magyarországon a kockásliliom természetvédelmi értékét 10 ezer Ft-ról 50.000 Ft-ra emelték, ami mutatja, hogy a veszélyeztető tényezők, ezek kb. 99%-a emberi eredetű.
Az élőhelyek elpusztítása mint a víz lecsapolások, ligeterdők letermelése és tuskózása mind veszélyeztető tényezők de sajnos az sem ritka amikor amikor – hiába a védettség- kockásliliom mezőket szántanak ki és boronálnak le.
Németországi Természetvédelmi Alapítvány 1993-ban az év vadvirágának választotta a kockásliliomot dekoratív kinézete, ebből fakadó veszélyeztetettsége miatt.
2016-ban Magyarországon elnyerte az „Év vadvirága” címet.
Egy svéd legenda szerint Norrkopingban azóta vannak kockásliliomok, amióta a svédek és a dánok egy véres harcban lekaszabolták egymást. Minden dán levágott fej után piros kockásliliom, minden levágott svéd fej után fehér kockásliliom maradt a réten. A csatában a svédek győzedelmeskedtek, és ez magyarázza azt is miért ilyen ritka az albínó virág a területen.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
terra.hu
botanikaland.hu
Wikipédia
fotók: Király Tünde https://www.facebook.com/szktunde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *