A TÖRPE MARHA – MARHA ÉDES

A TÖRPE MARHA – MARHA ÉDES.

Miután kellően kiműveltük magunkat az őshonos magyar háziállatfajták, kutyaértékeink, sőt a különleges japán szarvasmarha tulajdonságaiból nézzünk valami nagyon cukit.
Drága Olvasó, itt most nem egyetlen fajtáról lesz szó, hanem az adott fajból szelekcióval kitenyésztett állatokról. A tenyésztőket természetesen a kezdetekkor nem a cukiság vezérelte, hanem a praktikum. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy az a szabály vezette őket ami például a viziló esetében, vagyis a szűk természeti környezet csökkenti a jelenlévő állatok méreteit, lásd törpeviziló, jávai orrszarvú stb, de tudattalanul hasonlót tettek.
Itt kizárólag a praktikum működött. Nézzük a számokat….
Egy normál, átlagos termetű szarvasmarha súlya 700-800 kg, magassága körülbelül 1,5 m és tejhozama 20-23 liter körül van.
Ugyanannak a fajtának a törpeváltozata 80-200 kg közötti maximum 90 cm –es magassággal, tejhozama 3 liter körüli.
Mindenki számára nyilvánvaló az előnye: egy házkörüli gazdaságban egy ilyen kis tehénke tökéletesen ellátja a családot tejjel, nem nagy a helyigénye mind istálló, mind legelő vonatkozásában (nem beszélve arról, ha a szomszéd meglátja elönti a sárga epe).
Takarmányozása minőség vonatkozásában nem tér el a nagytermetű rokonától, mennyiségét illetően még a gyerekek is el tudják végezni, ami nagyon fontos abban a tekintetben, hogy felelősségteljes állatbarátokká váljanak.
Téli zimankós időben sem kell különleges ellátás, elegendő az istállót vastagabban felszórni szalmával, ne fázzon a lábuk.
Takarmánynak adható szilázs, széna, répa, tök. Mivel szokásuk az éjszakai “nasizás” célszerű éjszakára szénát és más takarmányt adni nekik. A hiányzó vitaminok és ásványi anyagok pótlására a szokásos vitaminkészítmények szolgálnak.
Fontos! A törpe tehenek keresztezését csak a méreten belül szabad elvégezni. A párosítás egymással és a minifajták különböző fajtáival megengedett, de semmi esetre sem nagy tehenekkel. Ha normál fajtákkal keresztezik, a miniatűr tehénke nem képes elleni, mivel a magzat túl nagy lesz.
Világszerte a tenyésztőknek különböző céljai voltak a törpetehenek tenyésztésében. Munkájuk eredménye ez a kedves állat volt, aranyos megjelenésű, amely nemcsak dekoratív kiegészítője lehet a gazdaságnak, de elegendő mennyiségű finom tejet és ha eljön az igazság pillanata még húst is adhat.
Köszönöm a figyelmet, legközelebb a törpebivallyal ismerkedünk.

írta és szerkesztette: Pester Béla

Forrás:
agroinfo
techexpertolux
hobbiállat
wikiorg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *