A PISAI FERDE TORONY MEGMENTÉSE

A PISAI FERDE TORONY MEGMENTÉSE

A Pisai Ferde Torony, a Campanile világ leghíresebb épületeinek egyike.
1173. augusztus 9-én kezdtek hozzá az építéséhez Bonanno Pisano és Guglielmo Tedesco tervei alapján. 1178-ban, miután elkészültek a harmadik emelettel az épület megsüllyedt, ez nem kis ijedtséget okozott, ezért inkább félbehagyták az építkezést, amit csak közel 100 évvel később, 1272-ben kezdték újra, Giovanni di Simone irányításával.
A negyedik emelettől már eleve kissé megdöntve építették tovább a tornyot, úgy gondolták, hogy ezzel kompenzálhatják az első három szint dőlését. Az utolsó, hatodik emeletet újabb 100 évvel később 1372-ben fejezték be, és ekkor helyezték el a harangokat is. A toronynak hét harangja van, a zenei skála minden hangjának külön egy. Szerencsére hamar rájöttek, ha a harangokat túl sokáig kongatják akkor fennáll annak a veszélye annak, hogy az épület összedől.
Az 58 méter magas, hat emeletes torony az itáliai román stílus egyik gyöngyszeme. Alapjának külső átmérője 15,484 méter, fala az alapnál 4,09 méter vastag, a tetején 2,48 méter, 294 lépcsőfok vezet fel a tetejéig.
A Campanile nem sokkal az építés megkezdése után a vészesen dőlni kezdett aminek oka a laza talajszerkezet és a hiányos alapozás. Az épület a 800 éves története alatt kicsivel több mint 5 fokot mozdult el a függőlegestől ennek ellenére legalább négy pusztító földrengést élt túl épségben.

Egy kutatócsoport a rendelkezésre álló szeizmológiai, geotechnikai és szerkezeti adatok alapján megállapította, hogy a torony földrengésállósága ugyanannak a talajnak köszönhető ami miatt megdőlt. A torony nagy magassága és szilárdsága a talaj lazaságával együtt jelentős mértékben módosítja az épület vibrációs sajátosságait, úgy, hogy a torony nem rezonál együtt a talaj mozgással.

A torony megerősítése…

Pisai Ferde Torony dőlését először 1839-40-ben próbálták megállítani. Úgy akarták stabilizálni a tornyot, hogy kiszivattyúzták alóla a talajvizet. Sajnos később derült ki, hogy ez hibás döntés volt mert a torony a következő néhány évben további 20 centimétert dőlt.
1934-35-ben történt egy újabb próbálkozás. Ekkor 3-4 méter mély árkot ástak köré, ahonnan betont injekcióztak a torony alá. Sajnos ez az eljárás sem hozta meg a várva-várt sikert, a dőlés tovább fokozódott.1959-ben újra próbálkoztak ezzel a metódussal, ekkor 361 fúrólyukba összesen 93 tonna betont öntöttek. Ez sem segített, sőt: a torony gyorsabban dőlt, mint azelőtt. A mélybe injekciózott nagy tömegű beton ugyanis ránehezedett az építmény alapjaira és lefelé húzta azt.
80-as években a dőlés már meghaladta a 4 métert ezért elkerülhetetlenné vált a torony bezárása. Erre 1990. január 7-én került sor.

Az olasz kormány nemzetközi szakemberekből álló csoportot kért fel a műemlék megmentésére. A tudósoknak nem az épület kiegyenesítése, hanem a dőlés megállítása volt a feladata. Több verzió megfontolása után arra jutottak, hogy elkezdik kiásni a földet a torony alól azért, hogy egyenletesebb legyen alatta a talaj. 1995-ben, amikor a földfelszín alatti betonozáshoz hozzákezdtek, a torony hirtelen megmozdult és pár nap alatt további egy millimétert ferdült. Azért, hogy megakadályozzák az összedőlést, 18 acélgyűrűt erősítettek a torony alsó szintjeire, és ezeket vastag acél kötelekkel kikötötték.
Úgy tervezték, hogy a dőlés felőli oldalon megerősítik az altalajt, majd az ellenkező oldalról kiemelik az iszapos föld egy részét. Az 1999-es munkálatok során harminc tonna földet hordtak el a torony északi oldala alól. Ehhez a munkához John Burland, a londoni Imperial College professzora által kifejlesztett fúrót használták, amely nem rázkódtatta meg az épület alapjait. A laza iszapos talaj elhordása után lassan engedett és az épület csaknem 44 centimétert egyenesedett. A munkálatokkal 2001 nyarára végeztek és még az év decemberében a Pisai Ferde Tornyot újra megnyíltak az érdeklődők előtt, de biztonsági okokból egyszerre csak 30-an tartózkodhatnak benne. A szakemberek bizakodók mert a torony 2003 szeptembere óta mozdulatlan. Az elmúlt évtized erőfeszítéseinek köszönhetően legalább 300 évvel sikerült meghosszabbítani életét.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
towerofpisa.org
travelo.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *