A TÁBLA – HEGY (TABLE MOUNTAIN)

A TÁBLA – HEGY (TABLE MOUNTAIN)

Dél-Afrikai Fokvárosban található a világ 7 természeti csodájájának egyike a Tábla-hegy, angolul Table Mountain, magyarul Asztal-hegynek is hívják. Azért kapta ezt az elnevezést, mert szinte függőleges falakkal emelkedik 1086 méter magasra, hegytetőn pedig egy lapos nagy fennsík van. Vagyis úgy néz ki, mint egy nagy asztal. Sőt, a tenger felől érkező pára gyakran olyan felhőképződménnyel vonja be a tetőt, mintha egy abrosszal takarták volna le. Egyedülálló formája miatt számos legenda övezi, melyek közül az egyik legismertebb szerint egykor ez volt az istenek lakhelye.
A másik jól ismert afrikai helyhez, a Jóreménység fokához hasonlóan az Asztal-hegy is a portugáloktól kapta a nevét. Bartolomeu Dias portugál tengerész 1488-ban jutott el ide, aki a fekete kontinens déli csúcsát Viharfoknak nevezte el. Ugyanakkor II. János portugál király, miután értesült arról, hogy Afrika körül egy átjárót fedeztek fel, másik nevet adott a foknak, a Jóreménység foka nevet. Nem ok nélkül feltételezte azt, hogy ez a felfedezés segít megtalálni az utat Indiába.
Az első európai, aki 1503-ban megmászta az Asztal-hegyet, szintén portugál volt.
A hegy a Table Mountain National Park területén található, ami otthont ad 8200 növényfajnak, köztük olyanoknak, amelyek a világon csak itt fordulnak elő. Az állatvilág tekintetében ugyancsak színes a paletta, gepárdokok az antilopokig és a páviánokon kívül még olyan kétéltűek is élnek itt mint a szellem béka.
Sajnos sok ritka és értékes vadon élő állatfajt viszont a pusztulás fenyeget, néhány pedig teljesen el is tűnt. Oroszlánok már nem élnek a Table Mountain erdőiben, az utolsó példányt fehér telepesek lőtték le 1802-ben. A leopárdok is eltűntek, de még él itt egy macskaféle a karakál.
Az Asztal-hegy egyetlen óriási homokkőtömb, lapos tetejű monolit, melynek 1086 méteres magasságát a rajta lévő 3 km-es fennsík keleti oldalán mérték, míg a nyugati felén 19 méterrel magasabb a szikla. A fennsíkra a világ legmeredekebb kabinos felvonója vezet, aminek az első változatát még a múlt században építették. Manapság évente körülbelül egy millió ember „mássza meg” így a hegyet, de a sportosabb turisták mintegy 4 óra alatt fel is gyalogolhatnak rá. Az Asztal-hegy lapos tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik arra a helyre, ahol az Atlanti- és az Indiai-óceán összeér.
Az Asztal-hegy 1994-óta rajta van az UNESCO kiemelten védett természeti helyek világlistáján, lapos teteje pedig a világ tíz leglátogatottabb turisztikai helyszínének egyike. 2011.11.11-én beválasztották a világ 7 természeti csodái közé

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
erdekesvilag.hu
hellovilag.hu/…/termeszeti-csodak
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *