A FEKETE TYÚK, A BAROMFIAK LAMBORGHINIJE

A FEKETE TYÚK, A BAROMFIAK LAMBORGHINIJE

Vágjunk bele Drága Olvasó…és láthatjuk, belül is fekete. Tudom, kicsit morbid kezdés, de szó szerint kell érteni, ennek a tyúkfélének mindene fekete, nem csak a külseje. A bőre, a húsa, a belső szervei.
Az Ayam Cemani névre hallgató különleges és ritka tyúkfajta példányai 2500 dollárba (564 ezer forint) kerülnek, de így is van rájuk kereslet. A tolla, a szervei és a húsa is fekete, így nagyon különleges fajtáról van szó.
A tyúkok színét egy különleges genetikai elváltozás, a fibromelanosis okozza. Az Ayam Cemani tyúkot először 1998-ban importálta Európába az indonéz Jáva szigetről, egy holland tenyésztő, Jan Steverink. Indonéziából Szumátra és Jáva szigetéről származnak, ahol évszázadok óta használják szertartásokon. Fogyasztásának különleges, mágikus erőt tulajdonítanak, különleges rítus ilyen állatot lakomaként feltálalni, de ott nem ilyen elképesztően drága a baromfi.
Jelenleg még nem igazán indult be az Ayam Cemani kereskedelem, de egy amerikai tenyésztő, Paul Bradshaw szerint nyugaton is esni fog az ára, ha kicsit elszaporodik. Amíg 2500 dollárba kerül ez a fajta baromfi, addig nem fognak rendszeresen ilyesmit feltálalni sehol. A piac nem nagy, de folyamatosan növekszik a kereslet. Paul Bradshawnál már most nagyobb a kereslet ezekre a tyúkokra, mint a többi különleges szárnyasára.
Nézzük a fajtaleírását…
Legfeltűnőbb teljesen koromfekete színe. Fekete a taraja, a lebenyei, a csőre, a bőre, a lába, a körmei és a tolla is. Mozgékony, könnyű testű, hosszú lábú, harcos típusú. Középhosszú, karcsú, szilárd izomzatú test egyenes tartással. Hosszú, erős nyak vállig érő tollakkal. Hosszú, erős, magasról induló, a testtel párhuzamosan tartott és feszesen hozzásimuló szárny. Kerek, magasan hordott mell. Kevéssé fejlett has. Magasan hordott, enyhén terpesztett farok középhosszú sarlótollakkal. Nagy fűrésztaraj kemény húsú szövettel. Közép nagy kerek toroklebeny, kicsi füllebeny. Élénk, fekete-barna szem. Erős jól ívelt csőr. Középhosszú erős combok. Hosszú finom csontú láb. Nagyon kemény, keskeny, szorosan testhez simuló tollazat kevés pihetollal.
Mérete
súly: kakas: 2-2,5 kg, tojó: 1,5-2 kg
gyűrűméret: kakas: 18, tojó: 16
tenyésztojás súlya: 40 g-tól, színe, világos krémszínű
Őshazáján kívül tenyészeteket Hollandiában, Németországban, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban tartanak ebből a ritka fajból.
Beszerzése nem könnyű, Magyarországon jelenleg talán, ha féltucat tenyésztője, tartója van. Általában nemzetközi kapcsolataikban tudnak tojásokhoz hozzájtni, ez sem egyszerű, ugyanis hiába érkezik meg a rendelt tojás törésmentesen, volt olyan, akinek a megérkezett 50 darabból mindössze négy kelt ki. A többit a repülőút, hőmérsékletváltozás áldozata lett.
És végül a szubjektív véleményem. Nem kell vele egyetérteni, de kihagyhatatlan:
Elfogadom, hogy őshazájában kultikus csemege, sőt van aki képes 2500 dollárt kifizetni egy fekete csirkepöriért, számomra azonban elsősorban esztétikai különlegesség. Díszállatot nem eszünk, mint ahogy általában olyat sem, aminek-akinek nevet adtunk.
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette: Pester Béla
forrás:
szemtől szembe- ehhez megszállottság, egész ember kell
érdekes világ, az ayam cemani
Burst díszbaromfi farm
wikiorg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *