COLOSSEUM

COLOSSEUM

Róma, az Örök város, melynek jelképe a hatalmas Amphitheatrum Flavium, azaz a Colosseum. Építését Krisztus után 69-ben, Vespasianus császár uralkodása alatt kezdték meg és 11 évvel később, Titus idején fejezték be. 100 napos rendezvény keretén belül ünnepelték a hozzávetőlegesen 50 ezer ember befogadására képes ellipszis alakú aréna létrejöttét.
A 189 m hosszú, 156 méter széles és több mint 48 méter magas épület főként gladiátor- és állatviadaloknak adott otthont, de imitáltak vadászatokat és adtak elő drámákat is az arénában.
Az üléssorokat lejárók és sétálófolyosók tagolják, amelyek az amfiteátrumban mintegy 50-75 ezer ember zavartalan elhelyezését és közlekedését biztosították. Az építészek olyan járatok és felvonók rendszerét alakították ki, amellyel megoldották a vadállatok színpadra juttatását közvetlenül a ketrecükből. A keresztényeket oroszlánok elé vetették, a gladiátorok egymás ellen vívtak élethalálharcot a 86 × 54 méteres arénában
A Colosseumhoz a csatlakoztak kiegészítő épületek: gladiátoriskolák, a halott gladiátorok kamrái, a fegyverkovácsok háza a díszletek és kellékek háza, melyek a nagy felvonulásokhoz kellettek.
A mesteri alkotás még visszahúzható árnyékoló vászontetővel is rendelkezett, ez volt a Velarium, melyet 240 fa árboc tartott. Az idő vas foga nem kímélte ezt a gyönyörű építményt, melyen a ma látható sérülések többségét két komoly földrengés során szerezte 847-ben és 1231-ben.
Brutálisak a Colosseumot körülvevő számok, úgy becsülik az itt rendezett játékok során kb. 500 ezer ember és milliónál is több állat vesztette életét.
A Róma történelmi központja, beleértve a Colosseumot, 1980-óta az UNESCO Világörökség része, 207. 07. 07 óta pedig egyike lett a világ 7 új csodájának.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
whc.unesco.org/en
fidelio.hu/…/a-vilag-het-csodaja-egykor-es-ma
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *