TERMÉSZET PATIKÁJÁBÓL: A HÁRSFAVIRÁG

TERMÉSZET PATIKÁJÁBÓL: A HÁRSFAVIRÁG

A mályvafélék családjába tartozó hársfa (Tilia) egész Európában elterjedt, a Kárpát-medence jellegzetes elegyfája: gyertyános–tölgyesekben, ártéri ligeterdőkben és a sziklás, törmelékes élőhelyeken gyakori. Míg a nagylevelű hárs elsősorban az északi erdőkben és szurdokvölgyekben nő addig a kislevelű hárssal és az ezüst hárssal inkább városokban találkozhatunk.
20–25 m magasra nővő, kissé szabálytalan, lekerekedően oszlopos koronájú, többnyire tövétől ágas fa kérge szürke és finoman repedezett.
A hársfa levele szív alakú, fűrészes szélű, lekerekedő vállú és hegyes. Virágai sárgásfehérek, igen kellemes illatúak. Hosszúkás fellevélhez kapcsolódva 4-12 cm hosszú bogernyőben nyílnak. A virágoknak 5-5 csésze- és sziromlevele van valamint a bibe is ötágú. Gömb alakú, sima felületű termései a bibeszál maradványaként hegyes kis szárban végződnek. Magháza virágzáskor még ötrekeszű, de az elsőként megtermékenyült magkezdemény gátolja a többi kifejlődését így a magház teljes üregét kitöltve fejlődik maggá. Az érett termések a fellevéllel együtt szél segítségével jellegzetesen pörögve repülnek.
A hársfák júniusban kezdik virágzásukat, először a nagylevelű, majd a kislevelű hárs borul virágba. A méhek nagyon szeretik, az akác mellett ez az egyik legfontosabb mézelő növényünk.
Kis-és nagylevelű hársfa virága régóta ismert gyógynövény. Az ezüsthárs viszont nem alkalmas erre a célra mert a levelének a fonákján ezüstös színű finom szőrzet van ami erősen irritálja a légutakat.
Hársvirág gyűjtése…
Legjobb teljes virágzás idején, június közepén gyűjteni, a méhek is ilyenkor készítik a legfinomabb hársmézet. A virágokat, száraz napos időben, a fellevelekkel együtt szedjük le.
Ne gyűjtsünk forgalmas utak mellett vagy ipartelepek környékén! Átválogatás után szétterítve szárítsuk szellős félárnyékos helyen. Csak a teljesen megszáradt virágzatot tegyük el kartondobozba, textilzsákba vagy üvegbe. Fémből készült tároló edényt ne használjunk!
A hársfavirág nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és illóolajokat.
A belőle készített tea meghűléses megbetegedésnél izzasztó, köptető és nyálkaoldó hatású, enyhíti a hörghurutos panaszokat. Kiváló görcsoldó és emellett enyhe nyugtató is, de vizelethajtó és gyomorerősítő teakeverékek fontos összetevője is. A virágok főzetét a fürdővízbe öntve bőrápolóként használhatjuk. A hársfavirágból készült méz az egyik legértékesebb mézfajta, ugyancsak izzasztó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású. A hársfa ezeken felül még igen finom élvezeti teának is De nem csak virágát hasznosítják, a hársfa fájának elszenesítésével készül az orvosi szén, amely bélfertőzés, hasmenés esetén bevált gyógyszer.
Hársfavirág tea…
A virágzatot nem főzzük, hanem csak leforrázzuk!
Egy teáskanálnyi mennyiséget 2-3 dl vízzel forrázzuk le és lefedve 15 percig áztassuk, majd szűrjük. Naponta 3 alkalommal fogyasztható.
Friss virágból is elkészíthető a tea – egy kis mézzel és citrommal ízesítve melegen és hidegen is tökéletes. Lefekvés előtt forrón, nyugtató hatása miatt, érdemes elkortyolni, de meleg napokon jól behűtve frissítő jegesteaként is fogyaszthatjuk. A szárított vagy friss virágot leforrázva tehetjük a fürdővízbe is: tisztítja és nyugtatja a bőrt, sűrűbb főzetét arclemosóként is használhatjuk.
Hársfavirág likőr…
hársfa likőr receptje: 1 liter térfogatú, felleveleitől és szárától megfosztott, leöblített hársfavirágot tegyünk jól zárható, széles szájú, nagy befőttesüvegbe. Öntsünk rá 1 liter vodkát, és zárjuk le. Két hét múlva az oldat borostyánszínű és igen illatos lesz, ekkor szűrjük le. Készítsünk 2,5 deciliter vízből és 8-10 dekagramm cukorból szirupot. Miután lehűlt a szirup öntsük hozzá a vodkához. Jól zárható üvegpalackban hűvös helyen érleljük két hónapig.
A cukorszirup így készül: Tegyük lábosba a cukrot, öntsük rá a vizet, forraljuk fel, húzzuk le a tűzről, kevergessük, majd újra forraljuk fel, majd várjuk meg, amíg kihűl.
Hársfavirágszörp…
Hozzávalók:
– 30 dkg friss hársfavirágzat
– 1 kg kristálycukor
– 3 citrom leve, vagy 3 mokkáskanál citromsav
– 1.5 liter csapvíz
Forraljunk fel másfél liter vizet, majd amikor már zubogva forr, facsarjuk bele a citromot, vagy adjuk hozzá a citromsavat. Zárjuk el a tüzet alatta, majd szórjuk bele a hársfavirágokat, nyomkodjuk bele a forró vízbe, majd fedjük le egy fedővel, és hagyjuk így ázni egy napig.
Másnap szűrjük le, a virágzatot pedig konyharuhába téve, majd annak sarkaid összefogva alaposan facsarjuk ki a mert a fontos nyákanyagok egy igen nagy része csak így nyerhető ki belőle. Ilyenkor már igen intenzív az illata a szörp alapunknak, és színe is igen kívánatos. Ha kicsavartuk a virágokat, akkor azok maradékát dobjuk ki, majd a szörp alapba tegyük bele a cukrot és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, hagyjuk forrni pár percig, majd töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le őket, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni. Ezt követően mehet a kamra polcára, ahol akár évekig is eláll. Felbontás után azonban tartsuk hűtőben. Sokan belekarikázzák a citromot, és úgy áztatják, de ezt csak és kizárólag biocitrom esetében javasoljuk, mert az egyéb citrusfélék héját a szervezetre igen ártalmas gombaölőkkel kezelik, amelyek nem teszik alkalmassá a citrom héját a fogyasztásra.
És hogy miért főzzük, mikor az internet tele van főzés nélküli recepttel? Azért, mert így lehet csak tartósítószertől mentesen hosszabb időre eltenni. A vitaminok ugyan így károsodnak benne, de az értékes nyákanyagok megmaradnak, ezen felül szörpöt nem gyógyhatása miatt, hanem élvezeti értéke miatt fogyasztunk.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

naturhirek.hu
herbaria.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *