AZ “ÉLŐ” KÖVEK

AZ “ÉLŐ” KÖVEK

Dél-Romániai Argeș, (magyarul Argyas) megyében található egy település ahol különleges geológiai képződményekkel találkozhatunk. Costesti nevű kisváros szokatlan “élő” kövei a trovantok.
Ezek a furcsa képződmények már régen felkeltették a tudósok érdeklődését. A kövek természetesen nem élnek de víz hatására folyamatosan növekednek.
Méretük és alakjuk nagyon változatos, vannak pár centis darabok de akadnak több méter magasak is. Súlyuk néhány grammtól több tonnáig terjed.
Keletkezésük…
A trovantok 6 millió évvel ezelőtt a középső miocén szokatlanul hosszan tartó, intenzív szeizmikus aktivitásnak hatására keletkeztek. A földből kiáramló lökéshullámok tömörítették a homokos üledékeket, és koncentrálták a mészkőcementet, úgy hogy gömb alakú csomókat formálódtak.
A mintegy 100 ismert trovant egy részét akkor találták meg amikor kibányászták a körülöttük lévő homokot.
Hogyan növekednek a kövek…
A trovantoknak van egy belső kőmagjuk amit homokkő héjak vesznek körül, ezek a héjak okozzák a növekedést. Az „élő kövek” rendkívül porózus homokkő rétegből állnak amiket kalcium-karbonátban gazdag vizek összecementálnak. Minden esőzéskor a kövek külső héja magába szívja az esőből származó ásványokat és a belső magban keletkezett nyomás hatására a középpontjából kifelé növekedni kezd a folyamat úgy néz ki, mintha a kő megsokasodna és mozogna.
Tehát a trovantok növekedéséhez elengedhetetlen a kalcium-karbonátban gazdag víz.
Megfigyelések szerint a kövek évente akár 4,5 centimétert is nőhetnek de a növekedési ütemük a csapadéktól függ.
A kövek lekerekített formájúak; hengeresek, göbösek és majdnem gömb alakúak de a
szabálytalan felhalmozódások miatt sok különböző méretű és alakú trovant létezik.
Bár a romániai élő kövek a legismertebbek (Costeştiben „Trovants Múzeum” is található) viszont hasonló geológiai képződmények máshol is előfordulnak a Földön, például Csehországban és Oroszországban.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
curiosmos.com
curiosmos.com
kosmosstars.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *