A FAGYLALT TÖRTÉNETE

A FAGYLALT TÖRTÉNETE

Ha nyár, és kánikula akkor fagylalt (fagyott nyalat).
A fagyit általában tipikus olasz édességnek tartjuk, ám valójában nem ők találták fel a hűsítő finomságot. 5000 évvel ezelőtt Kínában készítették a mai fagylaltok ősét. Ez leginkább a sorbetekhez hasonló állagú, hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges desszert volt és csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak.
Valószínűleg Kínából Egyiptom közvetítésével jutott el a Földközi-tenger környékére, ahol gyors népszerűségre tett szert. Hippokratész a betegeit gyógyította fagyival és Nagy Sándor is rajongott érte. Az ókori Rómában szintén nagyon kedvelt édesség volt, Néro császár több száz kilométerről, az Alpokból hozatott jeget a különleges finomsághoz.

A Római Birodalom bukása után sok más kulináris élvezet mellett a fagyi is eltűnt. 13. században Marco Polo több fagylaltreceptet hozott magával a Távol-Keltről és történészek szerint ezek nyomán alakul ki a fagylaltkészítés Itáliában.

Mátyás király felesége, a nápolyi király lánya, Beatrix népes udvartartással érkezett Magyarországra, kíséretében szakácsok mellett természetesen cukrászok is voltak, így minden bizonnyal a fagylaltkészítés is jött velük.

Az első igazi, mai értelemben vett fagylaltot valószínűleg Francesco Procopio del Coltellinek köszönhetjük. A palermói mester az 1600-as évek második felében már nem a jeget vagy havat kevert a masszához, hanem egy hűtött edényben forgatta a fagyi anyagát.
A nyalánkság széleskörű elterjedését hátráltatta folyamatos hűtés megoldásának nehézsége.

Magyarországra a 18. században osztrák közvetítéssel terjedt el a fagylalt. A század végén egy körmöcbányai kézzel írt szakácskönyvben már 10 féle recept szerepel. Néhány közülük “aludt” gyümölcsként, például “aludt meggy”, vagy fagylalt néven, például “fagylalt kajszibarack” vagy “fagylalt csukoládé”. Piros gyümölcsökből (meggy, földieper) vörösborral, a világos húsúakból (citrom, barack) “jó fehérborral” ajánlotta az édességet.
1900-as évek elején már a szakácskönyvekből sem maradhatott ki a fagylaltreceptje. Akkoriban inkább még gyerekeknek ajánlották, de voltak olyan változatok is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz.

1904-ben Charles E. Miches feltalálta az ostyatölcsért, így a fagylalt már hordozhatóvá vált, ami tovább növelte népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel hozta forgalomba a fagylaltját.
Az első fagyi gépeket kézzel hajtották, ez általában az inasok feladata volt. Egy nagyobb tartályba, konyhasóból és jégből álló hűtőkeveréket tettek, ebben forgott egy kisebb tartály amiben a fagylaltmassza volt. A hűtőgépek megjelenésével egyszerűbb lett a készítés és a tárolás is.

A 20. században kezdett hódítani az ipari fagylaltgyártás. A kézműves-technológiát részben felváltotta az automatizált (fagylaltporból, tejporból, vízből, mesterséges ízesítő- és adalékanyagok hozzáadásával) jégkrém- és fagylaltkészítés. Szerencsére azért a kézműves fagyizók sem tűntek el.

A fagylaltnak többféle fajtája is ismert…

Krémfagylalt: 50%-a tejből áll, készítéséhez tojást vagy tojássárgáját használnak. 1 liter tejhez legalább 270 g tojás vagy 90 g tojássárgája szükséges.

Gyümölcsfagylalt: Legalább 20%-a gyümölcs – citrusból 15% -, ahhoz adják hozzá a vizet, a szőlő és a gyümölcscukrot. Az egész gyümölcsökön kívül tartalmazhat még gyümölcshúst, gyümölcslevet vagy természetes aromákat is.

Parfé: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.

Sörbet vagy szörbet: Jégkása – a fagylalt őse, kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.

Sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével beborítják be és pár percre sütőbe teszik.

Jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel

Jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható

A fagylaltoknak néhol ország- vagy tájspecifikus változatai is kialakultak, ilyen például a ragacsos rizsből készült japán mocsi fagylalt vagy a különösen nyúlós és összetettebb állagú török maraş dondurması. Ecuadorban és Kolumbia egyes részein elterjedt fagylaltváltozat az helado de paila. Különleges jeges édesség a koreai pingszu, amely jégpehelyből, öntetből és különféle feltétekből áll.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
mandadb.hu
nosalty.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *