A MAKÓI FOKHAGYMA

A MAKÓI FOKHAGYMA

A fokhagyma az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény, levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk kedvelt ízesítője, nembeszélve a pirítósról vagy lángosról.
Az amarilliszfélék családjába tartozó faj Elő- és Dél-Ázsiában őshonos, onnan terjedt el az egész világon.
A fokhagymát közel ötezer éve ismerik és használják az emberek.Több ókori kultúrában is varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték. Görög orvosi feljegyzések is megemlékeznek a fokhagyma gyógyító hatásáról.
A középkorban egy-egy gerezdet amulettként hordtak a nyakukban mert hittek a gyógyító és tisztító erejében. A pestisdoktorok madárfej szerű álarcának csőr részébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek.
Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni elsősorban Makón és környékén.
Fokhagymában több mint huszonöt féle hatóanyag található, enzimek, A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, ásványi anyagok és nyomelemek stb. A komplex összetevőknek köszönhetően segíti az immunrendszer működését. Elősegíti az emésztést, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatása is igazolt.
A fokhagyma és kéntartalmú összetevői a májsejtekben csökkentik a koleszterin szintézist ugyanazt az enzimet gátolva, amelyre a napjainkban elterjedt koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, a sztatinok is hatnak.
A fokhagyma hatóanyagai segítenek megakadályozni a vérlemezkék összetapadását, ami a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében lehet fontos.
Viszont a klinikai vizsgálatok többségében nem sikerült igazolni a fokhagyma jótékony hatását a vérnyomásra. Egy-két tanulmány kivételével sem a szisztolés, sem a diasztolés vérnyomás nem változott érdemlegesen, így a fokhagymát a magas vérnyomás kezelésében nem lehet számításba venni.
A gyógyszeripar a fokhagyma hatóanyagait elsősorban antimikrobiális valamint vérhígító és vértisztító hatása miatt használja.
Antibakteriális hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta, a svájci Sandoz gyógyszergyár 1920-ban pedig izolálta is a növény ezen hatóanyagát az alliint és az abból kialakuló allicint. Kevésbé ismert, de a fokhagyma természetes afrodiziákum is. Ennek több oka lehet: a vértisztító hatás mellett jelentős a tonizál, illetve serkenti a hipofízis működését és a hormonális rendszert is. Az eredmény viszont nem azonnali, sőt: erős fokhagymás szaggal sokszor egy egész napra le kell mondanunk a sikeres randevúról. A növény jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

Hogyan nyomjuk el a fokhagyma illatát?

Sokan, úgy mintha gyógyszert vennének be, apróra vágva nyelik le a fokhagymát, hogy a szájban a lehető legkevesebb ideig maradjon és így ne hagyjon szagot maga utána. Semlegesítő hatást tulajdonítanak a meleg tejnek, a méznek, a vörösbornak, a pörkölt kávénak, a friss petrezselyemnek. Ez utóbbiak nyilván a saját aromájukkal is fellépnek a fokhagyma illatanyagai ellen, így inkább elnyomják azt.
De a fokhagyma erős szagát nem lehet ilyen könnyen kijátszani: az aromaanyagok ugyanis nemcsak a gyomorba kerülnek, hanem tovább haladva a belekből bejutnak a vérbe és eloszlanak az egész testben. Egy részük a vizelettel, egy részük pedig a verejtékkel távozik a szervezetből, így a testszagunk is árulkodni fog arról, hogy korábban mit fogyasztottunk.

Fokhagyma mint gyógyszer…

Mézes fokhagyma:
A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, de leginkább a nyár az ajánlott, amikor a méz és a fokhagyma is a legolcsóbb. A módszer egészen egyszerű. Meg kell pucolni a fokhagymát és belerakni egy kisebb üveg mézbe, lefedni az üveget, és eltenni a kamrába. Ha türelmesen várunk néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak, vagy a balzsamecetnek.
Miért is jó ez? Egyrészt a fokhagyma és a méz jótékony hatása összeadódik másrészről a fűszernövény elveszti a csípősségét, és erős illatát.

Fokhagymabor:
Hozzávalók: 12 gerezd fokhagyma, ½ liter vörösbor
Elkészítés:
Az apróra vágott a fokhagymákat üvegbe tesszük és felöntjük a borral majd légmentesen lezárjuk. Napfénynek kitett helyen egy hétig érleljük, közben naponta többször felrázzuk.
Ebből naponta háromszor 1-1 teáskanálnyit fogyasszunk!

Fokhagyma mint fűszer…

Fokhagymakrém:
A fokhagymakrémet házilag nagyon egyszerű elkészíteni. A megpucolt fokhagymát robotgéppel pépesítjük ezután minden 20 dkg péphez hozzáadunk 4 dkg konyhasót és egy késhegynyi citromsavat. A citromsavnak mindössze annyi szerepe van, hogy nem engedi megbarnulni az idő múlásával a fokhagymakrémünket. (Aki nem akarja beletenni, és nem zavarja, ha barna lesz a egy idő után, az akár el is hagyhatja.). Mielőtt rátesszük az üvegre a tetejét egy kevés olajat öntünk a fokhagyma pürére. Hűvös helyen hosszú ideig eltartható és a frissz fokhagymához hasonlóan felhasználható, természetesen a sótartalmat vegyük figyelembe az étel ízesítésénél!

Fokhagymás olaj:
Salátáinkat igazán pikánsá tudjuk tenni fokhagymás fűszerolajjal. Két deciliter olivaolajba tegyünk néhány gerezd fokhagymát. Ahogy fogy az olaj mindig lehet rátölteni a fokhagymára.

Jó étvágyat, jó egészséget!

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
eztfaldfel.hu
Wikipédia
webbeteg.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *