ÍNYENCEKNEK: DURIÁN A VILÁG LEGBÜDÖSEBB GYÜMÖLCSE

ÍNYENCEKNEK: DURIÁN A VILÁG LEGBÜDÖSEBB GYÜMÖLCSE

Drága Olvasó, hogy viszonyulsz a különlegességekhez, különleges ételek ízéhez, zamatához, netán illatához? A magam részéről, ha más országban jártam igaz nem sokszor – igyekeztem a helyi különlegességeket keresni az étlapon, hiszen rántotthúst itthon is ehetek.
Akár külföldön, akár idehaza, a kedvenceim azok a sajtféleségek amelyeknek az elfogyasztása azért némi kihívást is jelent: a legendás pálpusztai, a kvárgli, az ilmici…Sajnos ezek lassan már arany árban mennek, de néha-néha ráfanyalodok….Esetükben az íz , a zamat felülírja a sajátos erjesztésből adódó illatokat, azok szükséges tartozékok.
Egzotikus gyümölcsök esetében is kicsit eltérő az ízlésem a szokásostól, a banánok közül kizárólag a szép barna héjú, belül már kissé kocsonyás állagúakat tegyétek bátran félre nekem (a lekvár állagúra érett, napon felforrósodott kajszibarackról most terjedelmi okok miatt nem áradozom).
Van azonban egy gyümölcs, ami nem biztos, hogy nem futamítana meg. 2018-ban egy melbourne-i egyetem épületéhez hívták ki a tűzoltókat, és a rendőröket, mert gyanús szagot éreztek. Miután átvizsgáltak mindent, kiderült, hogy egy szekrényben felejtett, erjedésnek indult durián volt a brutális szag forrása.
Nehéz szavakba önteni a durián szagát, hasonlították záptojáshoz, rothadó zöldséghez, hagymához, nyilvános wc-hez, sőt, még elhullott párnapos tetemhez is.
De mi az a durián?….
A durián (Durio zibethinus) a mályvavirágúak rendjébe és a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj.
Nemzetségének a legismertebb és legtöbbet termesztett faja. Sok helyen fontos gyümölcsnek számít. A nemzetségéből csak a durián található meg a nemzetközi piacokon; több termesztett változatát is kialakították. Főleg a termesztett gyümölcsök a keresettebbek és több pénzt is érnek.
A durián megtalálható Indonéziában, a Maláj-félszigeten, Indiában, Srí Lankán és Thaiföldön is, de termesztik Afrika keleti részén, Dél-Amerikában és Közép-Amerikában is. Külleme is különös, szaga azonban egyenesen taszítja az embert. A durián terebélyes, örökzöld fákon (Durio fafajtákon) terem. Miután teljesen megérett rothadó bűzt áraszt. Egy jól megtermett durián 30 cm hosszúságú és 15 cm átmérőjű is lehet. Súlya általában 1-6 kg között változik. A héja vastag, kemény és tüskés, húsa a citromsárgától a narancsig terjed, fajtától függően. A bűzös, rothadó szaga ellenére az íze állítólag nagyon jó, kissé vaníliaszerű.
A durián álítólag nagyon egészséges, a magjai is ehetőek, viszont érdemes tudni, hogy nyersen ciklipropánt tartalmaznak, tehát mérgezők! Csak megfelelő hőkezelés után válnak fogyaszthatóvá. Maga gyümölcshús frissen is fogyasztható, de készítenek belőle fagylaltot, édességet, mártást, valamint konzervet is.
De mitől olyan borzalmas büdös?….
2017-ben genetikusok próbálkoztak megfejteni a durián genomját, ami sikerült is. Ezután egy nemzetközi kutatócsoport leszűkítette a vegyületek számát húszra, majd tízre.
Ekkor érkezett a tesztelőcsoport, akiknek tagjai a mixből egy-egy elemet kihagyva újra és újra szagolták a világ legbüdösebb gyümölcsének szintetikus illatanyagait. Végül sikerült a bűz forrását megtalálni, ami két anyag keveréke: az Etil-(2,S)-2-metilbutanoáté és az 1-(etilszulfanil)-etán-1-tiolé.
Érdekesség, hogy önmagában egyik sem volt kimondottan büdös, sőt, akadtak köztük kellemes illatúak – együtt viszont elképesztően büdös egyveleget alkottak.
Rendkívül kellemetlen szaga miatt a gyümölcsöt száműzték sok szálloda és étterem kínálatából és a tömegközlekedési eszközökről is kitiltották Délkelet-Ázsiában, valamint a legtöbb légi és hajózási társaság is tiltólistára tette.
A durián felhasználása igen változatos, termésből készül többek közt mártás, fűszer, sütemény, vagy éppen befőtt. A bűzös gyümölcs fogyasztásnak számos jótékony hatása van: szabályozza a vércukor szintet, ellazítja az idegeket és az izmokat. Egyesek szerint a depresszió ellen is kiváló, ugyanis fogyasztása jókedvre deríti az embert.
Kezdem megkedvelni….
A gyümölcsben található aszkorbinsav, béta-karotin, kalcium, zsírok, foszfor, vas, kálium, keményítő, cukor, víz, nátrium, protein, B1, B2, és B3 vitamin, és jelentős mennyiségű Omega3 zsírsav. A gyökere, a kérge, a termése és a levelei is hasznosak bizonyos betegségek gyógyításában. Láz ellen igen régóta bevetik, de sárgaság esetén is sok országban duriánból készült főzetet alkalmaznak. Egyes helyeken afrodiziákumként tekintenek rá. Borzalmas szaga ellenére Délkelet-Ázsiában a durián az egyik legértékesebb gyümölcsnek számít, a gyümölcsök királyának is nevezik.
Ha akciósan hozzájutok, isten bizony megkóstolom és beszámolok az eredményről.

Köszönöm a figyelmet és ne ódzkodjatok az ismeretlen ízektől, élményektől.
írta és szerkesztette: Pester Béla
Forrás:
agrároldal
wikiorg
érdekes világ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *