ANGKOR TEMPLOMAI

ANGKOR TEMPLOMAI

Nem túlzás kijelenteni, hogy az indokínai dzsungel közepén található a világ legnagyobb, legszebb, legrejtélyesebb templomegyüttese 1992-ben a világörökség részének nyilvánított Angkor városa.
Angkor a dél-kelet ázsiai népek gazdag kultúrájának kiemelkedően alkotása.
A 8.-14 század között virágzó birodalom központjából mára csak a kőből épített vallási épületek, maradtak meg, a városlakók házai, sőt az uralkodók palotái is többnyire fából épültek, ezért azok elpusztultak. Angkor lélegzetelállító templomai azonban a mai napig állnak.
Angkor Kambodzsa fővárosától, Phnom Penh-től 240 kilométerre északnyugatra található a mindent elnyelő őserdő közepén. A tökéletesre faragott köveket habarcs és vakolat nélkül rakták egymásra. A több mint 200 négyzetkilométeres területen több mint ezer különleges szépségű , szobrokkal, arannyal gazdagon díszített épület maradt fenn.
Óvatos becslések szerint egyedülálló középkori metropolisz, fénykorában több mint ezer négyzetkilométeres kiterjedésű lehetett és legalább egymillió lakosú- a végeláthatatlan őserdő tehát bőven rejt még feltáratlan műemlékeket.
Úgy tartják, hogy Angkor alapítója II. Dzsajavarman csenla herceg volt. A herceg 802-ben a mai Angkor közelében új fővárost jelölt ki, ahol a hindu befolyás hatására Síva-kultusz alakult ki, és az istenkirályként tisztelték. Az őt követő uralkodók hol megerősítették Angkor fővárosi státuszát, és tiszteletben tartották eredeti városszerkezetét, hol lerombolták, vagy a korábbiaktól elkülönülő, saját várost építettek hozzá.
A 1010 – 1050 között uralkodó I. Szurjavarman idején lett milliós nagyváros Angkor. A király halála után zűrzavaros, hatalmi harcoktól zajos évtizedek jöttek, a káosznak II. Szurjavarman uralkodása vetett véget.
A hódító II. Szurjavarmant tartják a khmer birodalom legnagyszerűbb uralkodójának. Neve a khmer fénykort szimbolizálja. Uralkodása alatt épült a leghíresebb templomegyüttes, Ázsia legnagyobb vallási komplexuma, az Angkor-Wat. Visnunak szentelt, piramis formájú templomot 1113 és 1150 között emelték. Ez Angkor egyik legismertebb, leghíresebb műemléke.
A templomot 173 méter széles, körülbelül 6 kilométer hosszú négyszögletes vizesárok veszi körül, melyen belül még 3 fal található. Mindez a hindu kozmológiát – az óceán ölelte Meru hegyet, az univerzum központját – szimbolizálja.
II. Szurjavarman halála után egy időre megszűnt a khmer birodalom önállósága, amit az utolsó nagy khmer király, az 1181-tól 1219-ig uralkodó VII. Dzsajavarman szerzett vissza.Ő nevéhez fűződik Angkor-Wat-tól északra található Angkor Thom egy 16 kilométeres fallal és vizesárokkal körülvett, tökéletes négyzet formájú új főváros építése.
VII. Dzsajavarman új vallást hozott magával, a mahájána buddhizmust aminek új központot emeltetett. A Bajon-templom a másik legismertebb műemléke Angkornak. A piramis formájú, három terasszal tagolt épület masszív tömbjét 1200 méternyi domborműves faragás díszíti, a harmadik szint négyszögletű tornyain csaknem kétszáz – többnyire szelíden mosolygó – szobor látható; Buddha, mások szerint az uralkodó arcvonásait viselik a kétméteres fejek.
A VII. Dzsajavarmant követő uralkodók energiáit a következő századokban lekötötték a környező ellenséges népek ellen viselt háborúk. 1327 után már nem is épültek új tempomok. Angkort végül 1431-ben támadták meg és hónapokig húzódó ostrom után foglalták el a thai harcosok.
A thai seregek visszavonulása után Angkor hihetetlen gyorsasággal elnéptelenedett, ami után az indokínai dzsungel lassan elkezdte meghódítani a területet. Az őserdő pár évszázad alatt teljesen benőtte és elrejtette a metropolisz nagy részét, csupán Angkor-Wat maradt meg buddhista zarándokhelynek.
A dzsungelben megbúvó khmer értékeket a 19. században fedezték fel újra, és Henri Mouhot francia kutatónak köszönhető, hogy elkezdődhetett Angkor feltárása és megmentése.
Miből fejlődhetett ki ez a csodálatos, egyedi és megkapó khmer kultúra, kik voltak a tervezői, építészei, honnan tanulták mesterségüket és végül hová tűntek a 15. század derekán ez máig rejtély, annyi biztos, hogy minden évben Angkor turisták millióit csábítja Délkelet-Ázsiába.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
whc-unesco-org.
britannica.com
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *