A DARÁZSPÓK

A DARÁZSPÓK

Legnagyobb hazai pókjaink egyike a keresztespókfélék családjába tartozó darázspók.
Magyarországon őshonos, igencsak látványos faj a hálószövés mestere.

Az emberre veszélytelen óriás a nedves élőhelyeket, magas sásosokat, lápréteket, nádasokat kedveli, de napsütötte füves élőhelyeken mindenütt elterjedt. Gyakran jelenik meg kertekben, mezőgazdasági területeken is.

A nőstény 14-17 mm nagyságú a potroha feltűnően haránt csíkozott, pont mint a darazsaknak.
érdekes módon bizonyos fokú színváltásra is képes, ha a hálójába repül valami, akkor a potrohon lévő sárga csíkok kifehérednek és a pók ilyenkor fekete fehér lesz.
A hím jóval kisebb 4-5 mm és a mintázata is halvány.

A szövőmester…

A darázspók hálója sűrű szövésű és olyan erős, hogy nagytestű, más hálókból könnyen kiszabaduló zsákmányt, például rúgkapáló sáskákat is meg tud tartani.
A háló nagyon jellegzetes mert a közepén függőlegesen egy Y vagy X mintázatú vastag, fehér szálból készült beszövés fut végig, ez az úgynevezett vezérfonal (stabilimentum).
A stabilimentum szerepe máig nem teljesen tisztázott. A kutatók eleinte úgy vélték, hogy a háló megerősítésére, stabilitására szolgál (innen a neve), azonban a stabilimentum alig kapcsolódik magához a fogóhálóhoz, tehát erősíteni sem tudja azt. Mivel az ultraibolya sugárzást visszaveri azt feltételezik, hogy ez vonzza a zsákmányállatokat. Van aki szerint viszont pont a nagyobb állatok figyelmét hívja fel a hálóra, hagy azok ki tudják kerülni, mielőtt belegabajodnának és szétszaggatnák. Ismét mások azt bizonygatják, hogy a stabilimentum hímeket vonzza. Azt is megfigyelték, hogy a pók rezegtetni kezdte a stabilimentumot, amikor emberi kéz közelített a hálójához. Elképzelhető, hogy a hófehér “hímzésnek” ezek a feladatai egyáltalán nem is zárják ki egymást, lehet, hogy a stabilimentum éppen az adott helyzettől függően tölti be a megfelelő szerepét.
Ahogy a pók nő úgy készíti egyre nagyobbra a hálóját, ezáltal egyre nagyobb rovart képes zsákmányolni. Áldozatait, legyeket, méheket, darazsakat, szöcskéket gyors mozdulatokkal körbefonja mielőtt azok kiszabadulnának a csapdából.

Darázspók szaporodása….

A hím darázspóknak nagyon óvatosnak, de legfőképpen gyorsnak kell lennie ugyanis náluk gyakran előfordul a szexuális kannibalizmus. Ha a párzás 10 másodpercnél tovább tart akkor nagytermetű nőstény felfalja a jóval kisebb hímet. Ha a hím elég gyors akkor van esélye elmenekülni. Párzás után a hím, a nőstény ivar nyílásában hagyja a nemiszervét, ezzel éri el azt, hogy a nőstény ne tudjon mással is párosodni. Minden hím darázspóknak két párzásra alkalmas szerve van ezért életében kétszer képes párosodni ha éppen az első alkalommal nem lett belőle vacsora. Peterakás után ősszel a nőstény darázspók is elpusztul.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:

[ng.24.hu](https://ng.24.hu/?fbclid=IwAR3JmYrVNeaOi4tGQ1mKKz-66MUw0fv69jDBa-iKVSrXqnhBuKDKAvhcokM)

UJVÁRI ZSOLT, IZELTLABUAK.HU, LICENC: CC BY 4.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *