HERENDI PORCELÁN KÁVÉGÉPEK

HERENDI PORCELÁN KÁVÉGÉPEK

1958 márciusában, a brüsszeli világkiállításon egy presszógép volt a Herendi Porcelánmanufaktúra standjának fő attrakciója. Bruck Tibor tervező- iparművész alkotta meg a működő kávéfőző gépet rejtő, virágokat és pillangókat ábrázoló Viktória mintával festett porcelán burkolatot. A prototípus egy lengyel gyártású Transelektro kávéfőző volt, más forrás szerint a presszógépet a KERIPAR 2. sz. Kereskedelmi Gépgyár Budapest, X. kerület, a Monori utca 2-4. szám alatt működő üzeme gyártotta.
A Herendi Porcelángyár kávéfőzőgép burkolata igazi ritkaság mert csak csak tíz darab készült belőle az ötvenes évek végén.
Ezek a kávégépek több hazai kávéházakba, cukrászdába kerültek: a pécsi Caflisch cukrászdába, a Szegedi Virág cukrászdába, a pilisvörösvári Valencsics Emil cukrászdájába, a fővárosban a Gerbeaud-ba, az Egyetem és a Művész Cukrászdába, a Béke és a Gellért szállóba valamint a Gundel étterembe és a Ferihegyi repülőtérre.
Kádár János a ’60 évek legelején Sztálinvárosnak ajándékozott egy darabot, amely az egykori vendéglátó komplexum került, majd a dunaújvárosi Aranycsillag étteremben kötött ki.
Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt tájékoztatása szerint a 10 kávégépről az alábbiakat sikerült kideríteni:
1. Szegeden, a Virág cukrászdában teljes pompájában csodálható meg a herendi burkolatú gép, amely harmonikusan illeszkedik a patinás belső enteriőrhöz.
2. Pilisvörösváron az Emil cukrászdát ékesíti.
3. A kállósemjéni Kállay-kúriában egy kiállítási teremben van elhelyezve egy darab.
4. Herenden, az Apicius Kávéházban régebben volt egy példány, ma már nem látható, értékesítésre került.
5. Szentendrén a Rab Ráby Vendéglő tulajdonosának birtokában van két darab, melyek vevőre várnak.
6. A Szidónia Kastélyszállóban 2014-ig működött egy példány, a szálloda ekkor eladásra került, és a gép az eladó tulajdonában maradt.
7. A dunaújvárosi Arany Csillag Szálloda a privatizáció révén a szőnyegkereskedő Sulák család tulajdonát képezte egy ideig, a herendi géppel együtt. Jelenlegi helye, tulajdonosa ismeretlen.
8. A Gerbeaud-ban lévő gép szintén a privatizáció idején a német tulajdonos birtokába került, jelenlegi helye ismeretlen.
9. A pécsi Caflisch Cukrászda egy magát megnevezni nem kívánó adományozótól 2020 telén visszakapta a herendi burkolatot, amely jogilag a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe került. A történelmi hűség kedvéért megjegyezendő, hogy a békebeli Caflischban soha nem volt ilyen tárgy, akkor, amikor ott használták, az üzlet Éva cukrászda néven üzemelt. a 10-ik valószínű a Ruszwurmban volt.
Anyaggyűjtés során ráakadtam egy érdekes történetre…
Király Árpád elmondása szerint az ő magángyűjteményében is található egy eredeti példány.
A gyűjtemény minden szempontból kimagasló, legértékesebb darabja, a herendi kávégép melyre egy közösségi médiás bejegyzés során figyelt fel. A gépet végül egy XVIII. kerületi garázsban, egy lerobbant Suzuki mögött álló kisasztalon találta meglepően jó állapotban.
A pécsi Caflisch cukrászdáról..
Pécs legpatinásabb cukrászdájának, múltja több évszázadra vezethető vissza. Az épületben 1789-től folyamatosan működött a cukrászda ami 1800-tól egyben már kávéház is. Az épület 1869-től a svájci származású Caflisch Kristóf cukrászmester bérelte, 1879-ben pedig megvette az üzletet.Tőle halála után özvegye vette át a stafétát, és évtizedekig vezette a cukrászdát.
A két világháború között élte fénykorát ekkor lett a pécsiek kedvelt találka- és szórakozóhelye.
1952-ben államosított üzlet nevét Éva cukrászdára változtatták, ekkor már nagyon kevés eredeti használati tárgy maradt meg a régi berendezések közül. Ebben az időszakban került a cukrászdába a herendi porcelán burkolatú kávégép is. A valódi műremek az Éva cukrászda relikviái közé tartozott. A eredeti nevét (Caflisch) 1988 augusztusában kapta vissza.
A Caflisch cukrászda 2007-ben bezárt a vállalkozás felszámolták. A 2011-es újraindításakor viszont már hűlt helye volt a kávégépnek, ugyanis azt a vállalkozást felszámoló cég értékesítette. A porcelán burkolat akkor egy pécsi magánszemély birtokába került.
Szegedi Virág cukrászdáról…
Szeged leghíresebb cukrászdája a Klauzál téren, az 1873-ban épült egykori Új Zsótér-ház földszintjén található. A cukrászdát 1874-ben nyitották meg, Allemann és társa cukrászdája néven. Az 1880-as évektől Árvay Sándor volt a tulajdonosa. 1922-ben Virágh Géza temesvári cukrász és testvérei megvásárolták és híressé tették az 1928-ban a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert cukrászati különlegességeikkel. Nagyon sok közismert ember fordult meg a cukrászdában, többek között József Attila is aki ingyen fogyasztotta el itt a reggelijét, tudniillik az anyagi javakban kevésbé dúskáló költőt Virágh Béla igen kedvelte.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
szegedma
regipecs.blog.hu

One Reply to “HERENDI PORCELÁN KÁVÉGÉPEK”

  1. Kedves Ibolya, emlekeztem, hogy evtizedekkel ezelott Bostonban lattam egy Herendi espresso gepet egy olasz kavehaz kirakataban. A napokban olvastam, hogy mekkora ritkasag es ma reggel visszamentem a boston North End-re (az olasz negyed) es percek alatt megtalaltam a Herendo gepet. A porcelan jo allpotban van, de a kavefozo nem mukodik mar. Egy kavehaz gyujtemenyenek resze es nem akarjak eladni. Van ket kepem rola, ha eredekli, irjon es elkuldom. Ugy latom ide nem tudok kepeket feltenni. Udv, Akos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *