NYIRAGONGO VULKÁN LÁVATAVA

NYIRAGONGO VULKÁN LÁVATAVA

Bolygónkon rengeteg gyönyörű, vagy éppen veszélyes természeti jelenséget figyelhetünk meg.
Az emberiség néha kezdi elhinni, hogy uralkodhat a Föld felett, egészen addig amíg nem kell menekülni, embernek állatnak egy földrengés, szökőár vagy éppen vulkánkitörés miatt.
A Nyiragongo Afrika legaktívabb vulkánja (1882 óta már 34-szer tört ki) a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Virunga Nemzeti Park területén található hét másik tűzhányóval együtt.
A Nyiragongo 2 kilométer átmérőjű kráterében 1894. és 1977. között kialakult egy távolról gyönyörű látványt nyújtó lávató. A lávató mélysége a vulkán aktivitásától függően változik.
Az 1977-es kitöréskor elérte a 600 métert és ekkor szökőárhoz hasonlóan megindult a láva: 22 millió köbméter, 1100 °C-os folyam óránként 60 kilométeres sebességgel beterítette a környező erdőket, termőföldeket, utakat embereket és állatokat.
A vulkán lábánál fekvő Goma város lakói az összes fellelhető közlekedési eszközzel próbált menekülni, még a repülőtér buldózereivel is. Sajnos 50 embernek nem volt elég ideje, hogy elmeneküljön az izzó folyam elől, ami pár óra alatt mintegy 22 km2-nyi területet borított be.
Az elöntött táj szívszorító képet mutatott. Amerre a szem ellátott, a vidéket tükörsima, szürke, selyemfényű megdermedt láva borította. Hígan folyó bazalthullámok csapódtak itt-ott a még füstölgő fatörzs csonkokra. Egy elefántcsorda a forró láva foglya lett. A szerencsétlen állatok elevenen égtek el, csak néhány alig felismerhető testrészük maradt felismerhető.
De nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a Nyiragongo megmutatta, hogy mire képes: az 1982-es kitörésekor lávatava újjászületett. A 2002. január 17-ei kitörésekor pedig 400 000 embert kellett kitelepíteni környékéről. Mivel a vulkanikus eredetű talaj igen termékeny, ezért nagyon sokan telepedtek itt le.
2021. május 23-án a vulkán ismét kitört. Ekkor az első lávafolyam keletre, a ruandai határ irányába tartott és így nem veszélyeztette az 1 millió lakosú Goma városát. De hamarosan egy másik lávafolyam keletkezett ami elérte a város repülőterét. A kitörésnek ekkor tizenöt halálos áldozata volt és megsemmisült több száz lakóház.
Ezzel még nem ért véget a tragédia. 26-ra virradó éjjel több földrengés rázta meg Gomát. Épületek sora dőlt össze, számtalan mély és hosszú repedés keletkezett ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a közlekedést.
A földmozgások Ruandában is okoztak károkat és május 27-én a nyilvántartásokban 32 elhunyt és 40 eltűnt személy szerepelt.
A mérések eredményei azt bizonyították, hogy a város alatt olvadt kőzet réteg található és az kiszámíthatatlan, hogy hol és mikor fog feltörni. Ezért megkezdték Goma részleges evakuálását, több százezer menekülő a környék nagyvárosaiban lelt biztonságot de több mint ezer gyermek a káoszban elszakadt a családjától.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

fotók: Reuters
forrás:
BBC
Wikipédi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *