AZ ALOE VERA

AZ ALOE VERA
Manapság felkapott gyógynövénynek számít az aloe vera. Széles körben használják gyógyászati és szépségápolási célra, de a története az ókorig nyúlik vissza. Már i.e. 2100-ban előszeretettel használták többek között hajhullás ellen. A görögök és a rómaiak is ismerték és az orvoslásuk alapja volt a növény. De Kleopátra is nagyon kedvelte.
Számos megnevezéssel illették, ami mind a rendkívüli tulajdonságaira utal: mennyei vessző, csodanövény, az élet növénye, tömény orvosság.
A mintegy 400 aloe egyike az aloe vera. Az aloe elnevezés az arab “alloeh” szóból származik, a “vera” pedig latin eredetű, jelentése “igazság”.
A növény Szudánból származik és az ősi civilizációk terjesztették el a mediterrán régiókban, majd a világ minden táján. Tudományos nevét ( Aloe Barbadensis Miller) Gerrit Smith Miller botanikus után kapta, ő volt az, aki elsőként írta le tudományosan a növényt amelyet Barbados szigetén talált. A aloét napjainkban a világ számos országában termesztik, olyan helyeken, ahol az éghajlat alkalmas a szabadföldben való nevelésére azonban a szabad természetben már alig fordul elő.
Az aloe verát 1820-ban az orvosok mint bőrvédő készítményként ajánlották a betegeknek de manapság is gyakran alkalmazzák bőrsérülések kezelésére, ráadásul a növény zseléje csecsemőknél is használható.
Annak ellenére, hogy a növény leginkább valamilyen kaktuszra emlékeztet, a spárgavirágúak rendjébe tartozik (Asparagales)és nem áll rokonságban a kaktuszokkal.
Pozsgás, lándzsa alakú levelei zárt csoportban nőnek és akár az 50 centimétert is elérhetik. Felületük sima a széleik cakkosak. Virágzáskor egy 60 – 90 cm sárgás-pirosas virágfürtöt növeszt. Évelő növény, levelei letörhetők, a letört rész helyett új nő.
Az aloe vera nagyjából 220 hatóanyagot tartalmaz: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, és poliszacharidokat, mint például az acemannán ami segítik az immunrendszer erősítését. Hűsítő és hámosító hatása miatt gyakran használják égési sérülések, horzsolások kezelésére valamint herpeszre, pikkelysömörre is. De belsőleg is alkalmazható például emésztőszervi panaszok esetén. Az aloe verát leginkább a leveleinek belső részében található sűrűn folyós, kocsonyás nedvével szokták azonosítani, a gyógyszeripar ebből készít Aloe vera gélt, kapszulát, szájvízet, fogkrémet, sprayt például hangszálgyulladásra de a Lóbalzsam (rándulásra) alkotórészeként is hasznos, kapható még üdítő ital és tea is.
Lehet saját aloe veránk…
Sokan tartanak odahaza aloe verát. Kisebb-nagyobb sebek horzsolások esetén levágnak egy darabot az egyik levélből és a nedvévell bekenik a sérülést.
A növényt ülethetjük sziklakertbe is, azonban a fagyot és a havat nehezen viseli ezért ősszel, mielőtt 10 fok alá esik a hőmérséklet célszerű bevinni a lakásba.
Leginkább cserépben (homokos ásványi anyagokban gazdag talajban) érdemes nevelni mivel nemcsak fény, hanem melegigényes is.
A levelei vizet raktároznak ezért óvatosan kell öntözni, télen elég havonta csak egyszer nyáron 1-2 hetente. Fontos, hogy soha ne álljon vízben a cserepe!
Más pozsgásokkal összeültetve különleges sivatagi hatást érhetünk el.
Kevesen tudják, hogy a legalább négy éves aloe növényeket virágzásra is lehet késztetni ilyenkor magas szárat bocsát ki számos csöves, színes virággal. A mutatós virágok két-három hétig virulnak.
Szó volt róla, hogy nem igazán víz igényes, de a virágzáshoz sok fényre van szüksége.
Érdemes ilyenkor napfényes helyre tenni. A szabadban legalább napi hat óra napsütést biztosítsunk neki, beltérben legjobb déli fekvésű ablak közelébe helyezni. Néha nem árt tápoldatozni, erre kifejezetten pozsgás növényekhez valót kell használni.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

Wikipédia
gnldshop.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *