JÉZUS SZOBOR A TÓBAN

JÉZUS SZOBOR A TÓBAN

Akinek megadatott a lehetőség, hogy a saját szemével láthassa a hatalmas Krisztus szobrot, nem tudja elrejteni az érzelmeit mert méretével, kidolgozottságával és a titokzatos aurájával mindenkit lenyűgöz.
Honnan, hogyan és miért került a keresztre feszített Krisztus a tóba?
A szokatlan emlékmű az amerikai Michigan-tó alján található. Közvetlenül a Little Traverse-öbölben, 20 méterrel a parttól és 6 méterrel a vízfelszín alatt. A feszület közel 3,5 méter, és a tó medréhez van rögzítve.
A Michigan-tó az észak-amerikai Nagy-tavak egyike, a világ ötödik legnagyobb tava, nagyobb mint Magyarország fele. Legmélyebb pontja 282 méter.
Ebben a hatalmas vízben 1962-óta egy gyönyörű, olasz fehér márványból faragott Krisztus-feszület fekszik.

A feszület története…

1956-ban egy 15 éves fiú, Gerald Schipinski tragikus balesetben életét vesztette. Gyászoló szülei az emlékére egy hatalmas keresztet rendeltek, egyenesen Olaszországból.
A szállítás hosszú viszontagságos útja közben a feszület megsérült, Jézus karjai letörtek, ezért a család nem volt hajlandó átvenni a küldeményt.
A páratlan szépségű feszületet elárverezték és a helyi búvárklub tulajdonába került, akik elhelyezték a szobrot a tó mélyén. Így rótták le kegyeletüket egy vízbe fulladt társuk, Charles Raymond emléke előtt és
A búvárklub pár évvel később az eredeti szándékát kiterjesztette mindazokra emlékezni kívánnak akik valamilyen vízi balesetben hunytak el.
A búvárklub elnökének a javaslatára telente a feszületet a tó jegébe vágott léken keresztül meg lehet nézni. Az első ilyen megtekintésre 1986-ban került sor. Kiépítették a szobor víz alatti megvilágítását és 2015-től a nagyközönség számára is lehetővé tették a Krisztus feszület megcsodálását. Az eseményre rendszerint februárban kerül sor mert ekkor a legvastagabb a Michigan-tó jege vagyis ilyenkor a legbiztonságosabb megközelíteni a léket. Egy sátrat szoktak felállítani a lék közelében, ami jelzi, hogy oda lehet menni. Az ingyenes rendezvényen már az első évben több mint kétezren megjelentek.
Sokan tisztelegnek a vallásos szimbólum és a tengerbe veszett szeretteik előtt.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
nypost.com
atlasobscura.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *