A BRUNSWICKOK ÉS A FUNDY ÖBÖL

A BRUNSWICKOK ÉS A FUNDY ÖBÖL

Ha szoktad böngészni a térképeket Drága Olvasóm nyilván feltűnt neked is Kanada térképén egy tartomány neve: New Brunswick. Nahát, hol is találkoztam ezzel a névvel? Megvan! Hiszen A halhatatlan kedves Székely Júlia könyve Beethoven és Brunswick Teréz vagy Jozefin (?) közötti érzelmi szálakról szól. Többet nem mondok, ha nem olvastad eddig, akkor el kell olvasni!
Nos a magyarországi Brunswickoknak annyi közük van a kanadai tartományhoz, hogy távoli rokonságban álltak az 1784-es alapításkor nevet választó III. Györggyel , Nagy-Britannia , Írország királyával aki a mai Németország területén található Brunswick-Lüneburg választófejedelemség tiszteletére választotta a nevet( 1714-ben a család hannoveri ága került Nagy-Britannia trónjára, amelyet Hannoverrel perszonálunióban uraltak egészen 1837-ig. Emiatt az egykori brit gyarmatokon számos várost és tartományt neveztek el Brunswickről).
Miután nagyot sóhajtva ezt a magyarnak sejtett szálat elengedtük, nézzük New Brunswick és a Fundy öböl kapcsolatát.
A Bostonnál kezdődő Main-öböl északkeleti irányban összeszűkülő részét képező Fundy két kanadai tartomány, New Brunswick és Nova Scotia közé ékelődött.
Világhírnevét az árapály hatalmas vízszintkülönbségének köszönheti.
Az öböl nevének eredete valószinűleg a XVI. századból ered. A portugálok „Rio Fundo”-nak nevezték el, ami mély folyót jelent. Az öböl valóban folyószerű. Több mint 100 billió kg víz vándorol naponta kétszer az öböl felé s vissza. Dagály idején a tengervíz mélysége egyre növekszik befelé haladva az öbölbe, hogy az óceántól legtávolabb eső, legkeskenyebb részében elérje a 16 m-t. Ez a legnagyobb érték a világon.
Az öböl valóban folyószerű. közel 300 km hosszú, 20-100 km széles, 300 m mély tengeröböl partjai meredekek és magasak. Az eddig mért legnagyobb különbség pedig 21,6 méter volt. Az öböl belsejében a gyakran 20 méterre megemelkedő árhullám miatt az áramlás egyes helyeken elérheti a 13-15 km/óra sebességet is.
A dagályhullám magasságát a Fundy-öbölben a Hold és a Nap vonzereje mellett még két tényező növeli. Az egyik maga az öböl alakja. Mivel meredek fala egyre szűkül valósággal összeszorítja a vizet s ez által megemeli a vízszintet. A másik a seiche-hatás, mely hosszúkás alakú tavak és öblök vizére jellemző. Esetünkben a tengerár mozgása újabbnál újabb hullámokat idéz elő, melyek közül mindegyik magasabb lesz az előzőnél. A térség különlegességei közé tartozik a visszaforduló vízesés is. A dagály megérkeztével az öbölbe futó Saint John folyó vize ütközik az árhullámmal, majd elkezd visszafelé sodródni.
Európában az árhullám magassága Mont-Saint-Michelnél a legnagyobb – Franciaország északi partja -, extrém értéke 15 m.
Az óriási mennyiségű víz gyakori és erőteljes mozgása hatalmas energiát jelent. Ezt kihasználva 1984-ben megépítették Észak-Amerika első és egyetlen modern, az árapály energiájának kinyerésére szolgáló erőművét. Az annapolisi állomás 300 millió kw/h villamos energiát termel évente, ami 4500 otthon áram ellátását oldja meg.
A Hopewell-sziklák a Fundy-öböl talán legismertebb képződményei. A hullámok felszínformáló hatása alakítja őket a leglátványosabban. Ezen sziklák alapanyaga könnyen erodálódó, puha homokkő és sötét színű üledékes kőzetté szilárdult kavics. Az árhullámok folytonos mozgása koptatja a gombasziklák lábát, míg a felső rész lassabban mállik, így alakul ki különleges formájuk.

Köszönöm a figyelmet, ha arra jársz küldesz egy szelfit?

írta és szerkesztette: Pester Béla
forrás:
wikipedia commons
érdekes világ
fókusz info, Muzslai Izabella

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *