TÖRTÉNELMI BORVIDÉKEINK: NESZMÉLYI BORVIDÉK

TÖRTÉNELMI BORVIDÉKEINK: NESZMÉLYI BORVIDÉK

Borrégió és borvidék – mi a különbség?
Magyarország területén található 6 borrégióban 22 különböző éghajlati, domborzati, talajtani és történelmi sajátosságú borvidék található.
A Neszmélyi hazánk egyik legkisebb borvidéke, 986 hektár, java része I. osztályú dűlő. A terület nagyobb részén, mintegy 906 hektáron fehérszőlőt termesztenek.
A Neszmélyi borvidék a Felső-Pannon borrégióhoz tartozik. A Dunántúl északi részén, a Dunától délre található dombvidékeken terül el és két körzetre tagolódik az Ászári körzet települései: Ászár,, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteskethely, Bakonyszombathely. A Neszmélyi körzet: Baj, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Neszmély, Nyergesújfalu, Mogyorósbánya, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Vértesszőlős.

Története…

Ennek a borvidéknek a története a római korban kezdődik, de a középkorban is komoly hagyománya volt itt a szőlőtermesztésnek. A török hódoltság idején megritkult a lakosság ezért az ültetvények nagyrészt tönkrementek.
A terület azonban a 18. század végére már jelentős termelővé, sőt exportőrré vált, mivel az itteni boroknak magas a savtartalmuk ezért jól bírják a szállítást. A 19. század közepén jött létre az Eszterházy Csákvári Uradalom ászári mintaszőlészete és -pincészete.Ez volt az alapja az 1897-benlétrejött Neszmélyi borvidéknek. Ebben az időben a neszmélyi bor fogalomnak számított a hazai borértők körében.
A 19. század végén az ország szőlőtermelőit sújtó filoxéra-járvány itt is komoly károkat okozott. Ekkor kezdték új fajtákkal betelepíteni a homokos területeket, mivel a laza talajban a szőlőgyökértetű nem él meg. A II. világháború után a termelési és minőségi problémák annyira felerősödtek, hogy 1959-ben elvesztette önálló borvidék rangját amit csak az új telepítések hatására, 1977-ben szerezte vissza.

A borvidék földrajzi adottságai…

Talaja főként löszön vagy mészkövön kialakult barna erdőtalaj. Éghajlata az országos átlagnál valamelyest hűvösebb, csapadékosabb, erősen szeles, viszont a hőingadozás kicsi, de a napsütéses órák száma elég nagy. Legjobb termőterületei a tengerszint felett 150-300 méterrel helyezkednek el, a Vértes és a Gerecse hegység napsütötte lejtőin.
Jellemző fajták a fehér szőlők közül a chardonnay, olaszrizling, Müller-Thurgau, zöld veltelini, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, tramini és ottonel muskotály terem, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc, a rajnai rizling és a leányka. Még mindig megtalálható a korábban nagy területeken termesztett ezerjó is, viszont a korábban hagyományosan itt termesztett budai fehérnek, sárfehérnek, zöldszilváninak és juhfarknak mára csak nyomai maradtak meg.
A felsorolásban külön szót érdemel a finoman mézes, muskotályos illatú királyleányka, ami egy viszonylag ritka fajta, Neszmély mellett nagyobb mennyiségben még Pannonhalmán és Balatonbogláron található. A királyleányka az erdélyi leányka és a kövérszőlő természetes hibridje, elnevezése egy erdélyi falu, Magyarkirályfalva nevéhez kötődik. A helyiek állítólag nem tudtak az egyháznak az esketésért és a keresztelésért fizetni, cserébe szőlővenyigét ültettek a templom kertjébe. A faluban sok leány született, s azt találták ki, hogy akinek a születésére a legtöbb szőlővessző érkezik, annak a nevét kapja a fajta. Ebből aztán az egész falut megmozgató vita kerekedett, amit a pap azzal zárt le, hogy azt javasolta, legyen a fajta neve leányka, kiegészítve azt a falu nevével. Így született a legenda szerint a királyleányka név.
A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, bár inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre.
A borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak és élénk savtartalmúak.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
https://www.boraszportal.hu/magyaror…/neszmelyi-borvidek-1
https://bor.hu/borregiok/neszmelyi-borvidek
http://magyarorszagkepekben.blogspot.com/
https://agroforum.hu/…/szolo-bor…/a-neszmelyi-borvidek/
Borkollégium – Bortankönyv 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *