A ROZMARING

A ROZMARING

A rozmaring neve (Rosmarinus) őshazájára, a párás tengerpartra utal. marinum=tenger, ros=harmat; így a név jelentése a „tenger harmata”. A Kárpát-medencébe a rómaiak hozták és egész Európában elterjesztették.
Hagyományainkban régóta jelen van a rozmaring, népművészetünkben gyakran feltűnik a halszálkáshoz hasonló motívum. Hímestojásra írtak ilyet, szőtteseken is alapvető minta, és a lányok haját is rozmaringosra fonták. A fazekas mesterek a leányoknak készített vizeskorsókra rozmaring ágat festettek vagy karcoltak.
A 17.-18. századtól a menyasszonyoknak éppúgy kihagyhatatlan kelléke volt a rozmaringpárta és -koszorú, mint ma a virágcsokor. A növény apró fehér virágai a tisztaságot, szüzességet jelképezik, a rozmaring tulajdonképpen magát a lányt jelenti: “Ha leszek-leszek menyasszony leszek, / Vőlegény mellett rozmaring leszek.”
A szerelmi elköteleződésnek is fontos jelképe volt, templomba menet a jegyespár a rozmaring ágat tűzött a ruhájára, ezzel jelezve az összetartozásukat. A 19. század második feléből a dunántúli pásztorművészetben több olyan ábrázolás ismert, amelyen leány rozmaringot nyújt a legénynek, ezek olyan tárgyakon szerepelnek, amelyek valószínűleg esküvői ajándéknak készültek.

‘Kősziklán felfutó
csokros liliomszál,
Annak tetejébe
Két szép rozmaringszál.
Nagyobbik virága
Jakab Pista volna.
Kisebbik virága
Gálfi Ágnes volna.
Illenek ők össze,
Mint két páros galamb.
Addig járnak együtt,
Míg megáldja a pap.’

Az illatos növény az élet minden területén jelen volt. Szenteltvízbe mártott rozmaring ággal permetezték meg a gyermekágyas anyát és a gyermekét. Az advent idején szokás volt piros almába szúrt szalaggal díszített rozmaringot ajándékozni. A betlehemezéskor rozmaring került a pásztorok kalapjára, a lányok rozmaring csokorral díszített botot tartottak a kezükben, Mária fején rozmaring korona volt, az angyal almába tűzött, szalaggal díszített rozmaring ágat vitt.
A temetésnek is elmaradhatatlan kelléke volt a rozmaring. Ezt tették a ravatalra, a koporsó fedelét ezzel növénnyel díszítették, és a sírra is ültettek rozmaring bokrot.
A rozmaring ág füstjének jellegzetes illata van, esküvők és temetések alkalmával is szívesen tették a füstölőbe
Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény, évezredekkel ezelőtt az emberek megfigyelték, hogy ha a húst őrölt rozmaring levelekkel borítják, az sokáig eláll. Az ókori Egyiptomban a kenyeret fűszerezték vele, az arab gyógyítók az emlékezet, a beszédkészség javítására használták, vallották, hogy feltárja a szívet, bölcsességet hoz, ösztönöz a célok megvalósítására, növeli az akaraterőt.
Az görögök a növény leveleit elsősorban füstölőszernek, illetve bor fűszerezésére és a fürdővízhez adva afrodiziákumként használták. Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, és mint a hűség és a tisztaság jelképe, a mai napig is az esküvői asztalok gyakori dísze.
A rozmaring termesztését a kolostorkertekben egy, a 8. század végén kiadott császári rendelet írta elő.
Magyar történelemben a rozmaring egészen Árpád-házi Szent Erzsébetig nyúlik vissza: e növény leveléből készült, a 17. és 18. században az Európa-szerte népszerű illat- és gyógyszer, a „magyar királyné vize” : Aqua Regináé, Hungáriáé, Ungarisches Wasser, Eau de la Reine d’Hongrie.
A középkorban is ismerték emlékezetjavító, élénkítő hatását, a diákok tanulás alatt a fülük mellé tűzve viselték.

Felhasználása…

Friss vagy szárított leveleit egyes leveseken és mártásokon kívül, főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva roston sülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és szószok illatosítására is. Egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni!
Antibakterális, antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatású. A rozmaring levél tea keverékekben epe-, vizelet-, és szélhajtó. Terheseknek ellenjavalt!
A hagyományos gyógyászatában a növény leveleinek szeszes kivonatait reumaellenes és fájdalomcsillapító hatású bedörzsölő szerként alkalmazták, valamint görcsoldónak is.
Az alföldi tanyavilágban még a legszegényebb családoknál is volt legalább egy cserép rozmaring, melyből a búboskemence tetejére szórtak pár levelet, hogy kellemes illatú legyen a lakás.
Fürdővízbe öntött főzete illatosít és frissít.

Honnan származik a rozmaring…

A rozmaring a Földközi-tenger körüli országokból származik, Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában őshonos, ahol még most is vadon él. Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel.

Leírása…

Az ajakosok családjába tartozó félcserje dúsan elágazó szára 0,5-2 m magasra nő meg. Ágai elég gyengék, fiatalabb korban szürkésfehérek, később besötétedik és kérge pikkelyessé válik. 1-4 cm hosszú és 2-3 mm széles, tűszerű levelei szálasak, tompa végűek. Szélük göngyölődik, bőrnemű, a fonákon szürkén nemezes, felül csupasz. A jellegzetes aromatikus, kámforra emlékeztető illatot a mirigy szőrökben lévő illóolaj okozza.
Virágai kétivarúak, fehér virágai kékre színeződnek. Virágzási ideje hosszú, meghaladja a két hónapot (május-július), mégis kevés csíraképes magot érlel. A magok csírázóképessége 10% alatti, igen ritkán éri el a 30-40%-ot, de ezt is csak 1-2 évig tartja meg.

Termesztése….

Hazánkban az ország déli részén házi kertekben védett helyen megmarad. Szárazságtűrő, melegkedvelő növény. Kevés csapadékot igényel, lazább szerkezetű meszes talajokat kedveli.
Dugványozással vagy bujtással szaporítható. A dugványokat a májusi fagyok után ültetik ki 1m-es sortávolságra, 0,5 m tőtávolságra. Kézi gyomtalanítást évente 2-3-szor kell megismételni. Jelentős kártevői, kórokozói nincsenek. Szereti a tűző napot, a sok napsütés hatására nemcsak, hogy gyorsabban növekszik, hanem az illó- és aroma anyagai is intenzívebbek lesznek.. Ennek ellenére félárnyékban, ablakokban, verandán is kiegyensúlyozottan növekszik. Legbiztosabb ha cserépben neveljük a rozmaringunkat.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
Terebess.hu
kertpont.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *