KÜLÖNLEGES GÖMBSZIKLÁK

KÜLÖNLEGES GÖMBSZIKLÁK

Szokatlan formájú, csaknem gömb alakú sziklák Új-Zéland Déli-szigetén Moeraki és Hampden települések közötti partszakaszon figyelhetők meg.
A Moeraki szikla alakzatok, köznevükön teknőskövek az 1850-es évekből származó leírások alapján kerültek be a köztudatba, azóta a hely kedvelt turista látványossággá vált.
Különböző méretű természeti látványosságok egyesével vagy csoportosan helyezkednek el a tengerparton.
A különleges kövek keletkezése sem mindennapi.
A mintegy 65 millió évvel ezelőtt keletkezett köveket nem abrázió, vagyis nem szél vagy hullámverés formálta, hanem az igazgyöngy keletkezéséhez hasonló folyamat által, karbonátok héjas kristályosodásával és összetömörülésével jöttek létre. Az összetömörülés egy pont körül történik, először a belseje keletkezik majd erre rakódnak a külső rétegek. Az ásványtan ezeket konkrécióknak nevezi.
Az 1848-ban Walter Baldock Durrant Mantell új-zélandi természettudós által készített, a partot ábrázoló rajzon még sokkal több szikla látható. A sziklaalakzatok szürkés színű, gyakran igen szabályos gömb alakú, de mindenképpen feltűnően kerek, nagyméretű, három méter átmérőt is elérő konkréciókat a tenger hullámai mosták ki a partfalat alkotó puhább üledékes kőzetből.
Sok szikla nem csak külsejében hasonlít a teknősökhöz, számos kő belsejében teljes épségében megőrződött teknős csontvázak, tengeri csigák és kihalt hüllők megkövesedett maradványai találhatók. A több sziklán az erózió következtében teknőspáncélra emlékeztető mintázatok alakultak ki.
Moeraki sziklák legendája…
Új-Zéland őslakosai a maorik legendája úgy tartja, hogy a sziklák egy ezer évvel ezelőtti hajótörésből származó rakomány darabjai, egy szerencsétlenül járt óriás vitorlás kenuból, az Areiteuruból kiesett tárolóedények, lopótökök lennének.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
newzealand.com
cartourmagazin.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *