8000 ÉVES KUTYA ÁBRÁZOLÁSOK

8000 ÉVES KUTYA ÁBRÁZOLÁSOK

Feltehetően a legkorábbi, ismert kutya ábrázolásokat fedezték fel Szaúd-Arábia északnyugati részén. Az Arab-sivatag két régészeti lelőhelyén talált rajzok körülbelül 9 000 évesek lehetnek. Eddigi ismert legkorábbi kutya ábrázolást iráni kerámiákon találták, melyek legfeljebb 8000 évvel ezelőttre datálhatók. A kutatók szerint még sok munkára lesz szükség az ábrázolások korának megerősítéséhez.
Legalább 147 rajzon vadászat látható különféle környezetben, ami arról árulkodik, hogy különböző évszakokban készítették azokat.
A kutyákat többféle jelenetben ábrázolják, van ahol az íjat használó vadásszal néznek szembe, másutt pedig kecskék nyakát, hasát harapják.
Az egyik képen egy vadász látható, akit egy 13 kutyából álló falka vesz körül, amelyek közül kettőnek póráz van a nyakán ami pedig az emberalak derekához van erősítve.
Amennyiben a kormeghatározás pontos akkor ez a legkorábbi bizonyíték a póráz használatára, vagyis az emberek legalább ezer évvel előbb kezdték el a kutyák kiképzésének és irányításának a technikáját, mint azt korábban gondolták a tudósok.
A homokkőbe vésett rajzokon középtermetű, fülüket hegyező, rövidorrú, kunkorodó farkú kutyák láthatók. Az állatok a Kánaán-kutyára hasonlítanak, amely több ezer éve jelent meg a Közel-Keleten, már i. e. 2000-ből származó egyiptomi rajzokon is szerepelnek ilyen ebek.

Maria Guagnin, a németországi Max Planck Intézet régésze a Szaúd-Arábia Turisztikai és Nemzeti Örökség Bizottságával együttműködve katalogizálták a több mint 1400 művészien vésett szikla táblát, melyeken közel 7000 ember és állat szerepel.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
dailymail.co.uk
scienc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *