A MISZTIKUS BEZOÁRKŐ ÉS A BEZOÁRKECSKE

A MISZTIKUS BEZOÁRKŐ ÉS A BEZOÁRKECSKE

A bezoárkecske gyomrában olyan kincs rejlik amelynek a megszerzéséért a múltban még gyilkoltak is. Ez az úgynevezett bezoár, aminek évszázadokon át varázserőt tulajdonítottak és talizmánként hordtak. Egy perzsa tudós i. sz. 822-ben leírta, hogy a bezoárkő megvédi az embert a mérgezéstől, de még a 19. században is úgy hitték, hogy a viselőjét megóvja a betegségektől.

Mi a bezoár és hogyan keletkezik…

Ezek a különleges kövek a bezoárkecske gyomrában és beleiben keletkeznek (természetesen más kérődzőknél is megtalálható, de azokat nem ruházták fel varázserővel). A bezoár megkövesedett anyagokból álló konglomerátum, a kalcium savas foszfátja, benne szorosan összetömörült félig megemésztett anyagokat tartalmaz, összegubancolódott szőrszálakat nyálkát, epeváladékot, növényi rostokat. A gömb alakú köveket fekete vagy barna bevonat veszi körül.
A bezoárok varázserejének hite a középkorban kezdődött és elsősorban az uralkodók és a nemesek kiváltsága volt. Ezek a kövek misztikus jelentőséggel bírtak, ezért mint amulettet hordták magukkal, de úgy hitték, hogy meggyógyítja többek között az epilepsziát és a leprát, valamint hatásos gyógyszere a szédülésnek is. A 16. században XIV. Erik svéd király és I. Erzsébet angol királynő bezoárkőves gyűrűt viseltek amit sosem húztak le az ujjukról.

A bezoárkecske…

A házikecske őse a bezoárkecske, Törökország ázsiai területén, Irak északkeleti részén, Iránban és Nyugat-Afganisztánban őshonos. Megtalálható még Türkmenisztán legdélebbi vidékén és a Kaukázus keleti területén, ahol már ritkaságnak számít.
Ezen felül van egy kisebb, betelepített populációja Csehországban és az Egyesült Államok Új-Mexikó államában is meghonosították.
A „csodatevő bezoárgolyók” széles körben elterjedt babonája az állat nagy mértékű vadászatához és mára erőteljes megritkulásához vezetett.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
webmd.com
msdmanuals.com
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *