A “HÁROM NŐVÉR LEGENDÁJA”

A “HÁROM NŐVÉR LEGENDÁJA”
Drága Olvasó, nem a Csehov drámáról, még csak nem is annak frenetikus paródiájáról lesz szó. Egy sokkal régebbi történetet elevenítünk fel.
Kezdjük először a mesével…
Volt egyszer három nővér. Nagyon különbözőek voltak: a legidősebb magas volt és délceg, zöld fátyolba burkolódzott, szőke haja lengedezett a szélben, és hamar megéhezett-megszomjazott a napsütésben. A középső testvér élelmes és nagylelkű volt, de szégyellős és olyan gyenge, hogy a saját lábán sem tudott megállni. A legkisebbik pedig dundira hízott, sárga ruhájában megzabolázhatatlanul szaladgált a gyepen, és a nagy futkározásban ő is gyakran megéhezett.
A nővérek a kezdeti civakodás után összefogtak, ami mindhármuk hasznára vált: együtt többre mentek, nagyobbra nőttek, mint egymagukban – magyarázza az amerikai kontinensen több változatban is elterjedt, ám vélhetően irokéz eredetű legenda az egyik legrégebbi növénytársítást. A már hazánkban is bevett gyakorlat szerint ugyanis érdemes egymás mellé vetni a kukoricát, a babot és a sütőtököt, mert így több termést hoznak a növények.
Bab, kukorica, tök, erre a három kultúrnövényre épült az őslakosok növénytermesztése az Amerikai Egyesült Államok mai területén. Ezek nélkül az USA sem jött volna létre, hiszen a legelső telepes államok lakossága is ezekre alapozta az élelmezését, ami csak évtizedek múltán lazult kissé. Ugyan idővel megkapaszkodtak az európai kultúrnövények is, de még mindig meghatározó szerepet töltenek be ezek a termények. A három nővér – merthogy az őslakosok így hívták őket – még rákerült némelyik egy dolláros érmére is.
Az USA a világ legnagyobb kukoricatermelője. Készül kukoricából bioetanol, kukoricaszirup, állati takarmány, kukoricaliszt, kukoricadara, szárított kukorica szemek főzéshez, valamint kerül frissen konzervekbe, grillekre, és fazekakba.
Az őslakosok és a telepesek által legtöbbet fogyasztott kukoricatermék a liszt, a dara, és az egészben szárított szemek. Mindegyiknél a kukoricaszemeket feldolgozás előtt lúgos oldatban áztatják. Ez lebontja a kukoricaszem külső héját, amivel egyrészt lehetővé válik egynemű tészta gyúrása a lisztből, könnyebben őrölhetőek a szemek, másrészt a szemekben lévő kötött niacin szabaddá válik, amit már az emberi szervezet is hasznosítani tud . Tipikusan a kukoricán alapuló étrend egyik következménye a niacinhiány, ami a pellagra nevű betegséghez vezet ( A niacin hiány a B3 vitamin hiánya). A kukoricaszemek lúgos kezelése segít a betegség megelőzésében. A kukoricaliszt emiatt világosfehér. Az USA-ban szintén emiatt fehér a kukoricadara és a szárított kukoricaszemek (hominy) is. A kukoricadarából általában kása (grits) készül, az egész szemekből (hominy) pedig egyszerű főtt köret. Ezek a déli államokban alapvető ételek, ahogy kukoricakenyér, vagy a zsiradékban sült kukoricapuffancs (hot water cornbread) is. Az általunk nyáron fogyasztott édes kukorica egészen más ízű, mint a gabonának szánt fajták. Az amerikai őslakosok által termesztett kukoricára pedig rá se ismernénk, annyira különbözött a modern fajtáktól.
A bab nem annyira jelentős, mint a kukorica, de komoly szerepe van a három nővér között, mint a legnagyobb fehérjeforrás. A legnépszerűbb babfajta az USA-ban a pintó bab, ami kísértetiesen hasonlít a mi tarkababunkra. Ennek számtalan változatát fogyasztják, emellett más babfajtákat is. A közismert chilis-bab hagyományosan vörös vesebabból készül, a déli barbecue-húsok egyik klasszikus körete a pintó babból készült köret. A black-eyed pea (feketeszemű bab) a Dél ikonikus alapanyaga, ami a nyugat-afrikai fekete rabszolgákkal együtt került Amerikába a fekete kontinensről.
A három nővér közül a tökféléknél a legnagyobb kavarodás. A kabakosok – merthogy a tökfélék azok – nagyon könnyen kereszteződnek. Nehéz már utánajárni, hogy pontosan melyik fajta honnan származik pontosan, mindenesetre az USA-ban hatalmas a fajtaválaszték a tökök között. A Hálaadás ünnepe részben betakarítási fesztivál is, amivel a mezőgazdasági szezont zárják. Ilyenkor gyűjtik be a legtöbb téli tököt, az utolsó terményt az évben. Ezért látni minden Hálaadással kapcsolatos képeken rengeteg tököt az asztalon, ablakpárkányon, szekrényen, teraszon.
A sütőtökös pite klasszikus desszertje a hálaadásnapi vacsorának. Egyébként a tökfélékből készítenek pürét, ami ízesítve egyszerű köret, vagy töltik, cikkekben sütik, gőzölik, vagy párolják. Mindezt a fajtának, az érettségnek, és a régió konyhájának megfelelően. Nyáron érnek az első tökfélék, ezek nem túl tartósak, elsősorban friss fogyasztásra valók. A téli fajták sokkal tartósabbak.
Az őslakosok a késői fajtákat kivájták, gyűrűkre vágták, majd szabad levegőn megszárították. A szárítás mellett szól az, hogy így a legkönnyebb szállítani, és egyben a legtartósabb is. A magokat is kiszárították, amit pirítva, vagy lisztté őrölve fogyasztottak. A képeken hazai tökfajták szerepelnek,
Az Egyesült Államok legnagyobb részén megél a kukorica, illetve valamilyen hüvelyes és tökféle, ami az adott régió klímáján magas hozammal terem. A nagy fajtaválasztéknak köszönhetően a száraz texasi vidékeken, vaqy az Appalache hegyei közötti hideg, nyirkos területeken is megterem valamelyik változatuk. A kiszárított kukorica, bab, és tök könnyen szállítható és igen tartós. Ez létfontosságú volt a mezőgazdasággal foglalkozó őslakosok számára, hiszen a hideg téli hónapokban kiegészíthették a halászaton és vadászaton alapuló étrendjüket. A szállíthatóság azért volt fontos, mert még a földműves törzsek is elvándoroltak amint a földjeik kimerültek. Az új területeken pedig könnyebb volt a három nővér termesztésébe fogni, hiszen a kukorica, a bab és tökmag vetőmagként is szolgált.
Hogyan segíti egymást a három nővér?….
A kukorica, bab és tökfélék gyökérzete sekély: emiatt nincs szükség a talaj mély felásására. A őslakosoknál elegendőnek bizonyult egy földhalom létrehozása, amibe a magokat ültették. Elég csak arra gondolni, milyen egyszerű bármilyen tökfélét vetni úgy, hogy pár tökmagot beszórunk a kert végében lévő komposzthalomba. A tökfélék hatalmas lombot növesztenek, amik leárnyékolják a talajt ezáltal gátolva gyomok fejlődését, és a talaj kiszáradását. A tökféléknek viszont hatalmas tápanyagigénye van: a nagy lomb nagy nitrátfelhasználást jelent. Szintén a nitrátra támaszkodik a kukoricatermés is. Ezt kompnezálják a babfélék nitrogéngyűjtő képességei, amelyek a növény elpusztulásával a talajban felszívódnak: nitráttal ellátva azt a következő évi vetés számára. A babfajták futóbabok, amiknek támaszra van szükségük. Egyszerűen felfuttathatók a kukorica szárára.
A három nővér háziasítása eltérő időpontban és területen történt. A bab elsőként Dél-Amerikában, körülbelül 10 000 évvel ezelőtt; a tök (squash) Közép-Amerikában körülbelül vele egy időben; és kukorica Közép-Amerikában körülbelül ezer évvel később került az őslakosok által hasznosításra. De a háziasított babok első megjelenése Közép-Amerikában csak körülbelül 7000 évvel ezelőtt volt.
A három nővér együttes előfordulásának mezőgazdasági alkalmazása úgy tűnik, hogy körülbelül 3,500 évvel ezelőtt terjedt el Közép-amerikában.
Hazánkban a kukorica nagyjából a török hódoltság korában jelent meg, nem véletlen a „tengeri” mellett a másik archaikus neve a „törökbúza”.
Az óvilági babfajták ebben a korban már jelen voltak.
A sütőtök – a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan – Amerika felfedezése után került földrészünkre, kezdetben nem igazán megbecsült növény, takarmányként hasznosították.
Az együttes termesztés elterjedésére nem igazán találtam korai irodalmat, de logikusan a kisparaszti gazdaságok szűkös földterületei rákényszerítették a gazdákat az együtt termesztésre. Gyerekkoromban – nagyanyám háztáji földjén még találkoztam a kukoricaszárra felfutó babbal és a köztük tekergő tökindákkal.
Drága Olvasó, ha te is rendelkezel egy zsebkendőnyi földdarabkával, próbáld ki a három nővér egybevetését, talán nem takarmánykukoricával, hanem zsenge nyári fehérkukoricával, szerintem nem bánod meg.
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette: Pester Béla
forrás:
Natgeo
wiki.eng
suburbankitchenblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *