“JÚLIA HÁZA”

“JÚLIA HÁZA”
Verona a turisták kedvelt úti célja. A gyönyörű középkori város többek között Shakespeare klasszikus drámájának, a Rómeó és Júliának köszönheti ismertségét. A város reneszánsz palotái, hangulatos utcácskái és a Kr. után 30-ban épített ókori Amfiteátrumában tartott operaelőadások szintén rengeteg látogatót vonzanak.
Az egyik legtöbbet előadott Shakespeare mű szereplői, a Capuleti (Capulet) és Montecchi (Montague) család valóban létezett, de kastélyaik nem Veronában, hanem Vicenzában voltak. A Velencétől 50 kilométerre élő két család között sosem volt konfliktus. Veronában viszont egészen a 14.századik igen gyakoriak voltak a családok közötti viszályok, amiket nem ritkán véres leszámolások követtek.
“Júlia háza”
Évente egy milliónál is több turista keresi fel Veronába azt az erkélyt, ahol a legenda szerint Júlia állt, amikor Rómeó szerelmet vallott neki.
Ezt a házat ma Casa di Giuliettának, vagyis Júlia házának nevezik. Eredetileg az ősi Capello család tulajdona volt. A 13. században emelt épületen még ma is látható a család középkori címere. A ház sokáig elhagyatottan állt, azonban az 1900-as évek elején a város vezetése meglátta benne a lehetőséget és megvásárolta, kihasználva az eredeti tulajdonosok, a Capellók, és a műben szereplő Capuleték nevének hasonlóságát.
A ház a tatarozás során gótikus ajtókat és ablakokat kapott, valamint a híres erkély is ekkor került az épületre. Az épület belsejében múzeumot rendeztek be, csodás freskókkal és egyéb műalkotásokkal, középkori ruhákkal, bútorokkal és használati tárgyakkal, még az az ágy is látható amit Franco Zeffirelli 1968-as filmjében használtak. Az udvaron áll egy bronzból készült Júlia szobor, melynek a jobb melle fényesebben csillog mint a többi része, a hagyomány szerint, aki megsimogatja annak szerencséje lesz.

A falakat és az ajtókat számos graffiti és oda tűzött szerelmes levél csúfította. A hatóságok pár éve különös figyelmet fordítanak arra, hogy megakadályozzák a rongálást és a tetten ért vandálokat megbírságolják.
Igaz, hogy a legenda távol áll a valóságtól, mégis a romantikus szerelmesek számára igazi zarándokhely lett a kis márvány erkély. Ráadásul a közelben egy másik gótikus épületben megtekinthető “Rómeó háza” is, ha ez sem lenne elég, “Júlia sírjára” is lehet virágot vinni, ami egy ódon kriptában található üres kő koporsó. Sőt 2009 óta már arra is van lehetőség, hogy a jegyespárok Júlia erkélyén mondják ki a boldogító igent.

A Casa di Giuiletta afféle turista csalogató, azonban ami ott látható nem tartozik sem a Capello, sem a Capulet családhoz, és még csak nem is valódi mindaz, amit kínálnak benne.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
travelo.hu
casadigiulietta.comune.verona.it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *