A VILÁG LEGSZÍNESEBB FÁJA

A VILÁG LEGSZÍNESEBB FÁJA
Ha valaki csak ennyit olvas, vagy hall: Eucalyptus deglupta, valószínűleg nem fogja fel kapni a fejét, viszont a növény mindenféle túlzás nélkül lenyűgöző, a látványára mindenki ámulatba esik. Ezt a fát nem ok nélkül nevezik szivárvány eukaliptusznak, ugyanis olyan pompázatosak a színei mintha egy festő palettáján született volna.
A szépséges fa hazája Indonézia, Pápua Új-Guinea és a Fülöp-szigetek, érdekes módon Ausztráliában, az eukaliptuszok őshazájában nem honos, vagyis ez az egyetlen eukaliptusz faj ami az egyenlítőtől északra él.
A szivárvány eukaliptusz fának ezüstös-zöldek a levelei, fehér virágai nagyon picik, tehát nem ez az oka a rendkívüli szépségének, hanem a törzse. A növény fokozatosan csíkokban dobálja el a külső kérgét, alatta pedig feltűnik a világoszöld belső kéreg, mely fokozatosan átmegy kékbe, sárgába, lilába, végül bebarnul. Nem véletlenül nevezik a Föld legszínesebb fájának.
Igaz, hogy trópusi éghajlathoz szokott, de a klímaváltozás miatt már egyre inkább kezd elterjedni máshol is.
Előszeretettel ültetik például díszfának, és mivel örökzöld, az év 365 napján gyönyörködhetünk benne.
A növekedése rendkívül gyors. A fiatal fák akár évente meg is duplázhatják a méretüket, a kifejlett egyedek elérik a 60 méteres magasságot, a törzsük pedig 2 méter átmérőjű is lehet.
A szivárvány eukaliptusz azon túl, hogy a díszkertek egyik ékessége még kiváló bútor és papíripari alapanyag is.
Sajnos, kifejezetten víz-és melegigényes faj, a 3 C°-nál alacsonyabb hőmérsékletet nem viseli el, ezért hazánkban nem marad életben. Ezzel szemben Floridában, Kaliforniában, Texaszban eléggé elterjedt, azonban nem árt vigyázni vele mert invazív faj és az új környezetben előbb-utóbb átveszi az irányítást és képes kiszorítani az őshonos flórát.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
Fotó: Thinkstock
forrás:
goldenpalm.hu
jardineriaon.com/hu
uses.plantnet-project.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *