A PORTUGÁL KIRÁLYTORTA (RECEPTTEL)

A PORTUGÁL KIRÁLYTORTA (RECEPTTEL)
Nekünk is, ahogy a többi nemzetnek, megvan a jellegzetes karácsonyi süteményünk, ami elmaradhatatlan része az ünnepi asztalnak, de emellett érdemes néha kipróbálni más népek finomságait is.
Portugáliában a karácsonyi időszak, hagyományosan november végén, az adventtel kezdődik és
a Dia de Reis-ig, a háromkirályok napjáig, vagyis vízkeresztig tart (január 6.). Gasztronómiai szempontból az ünnepkör egyik jelképe a “bolo-rei” azaz a királytorta, ami a neve ellenére inkább kalács mintsem torta.
A süteménynek puha kalács tésztája van, alakja koszorúra emlékeztet, vagyis kerek, lyukkal a közepén. A különlegessége abban rejlik, hogy igen bőségesen tartalmaz olajos magvakat, diót, mogyorót, mandulát, továbbá sokféle aszalt és kandírozott gyümölcsöt, amiket nem csak a tésztába teszik bele, hanem a torta tetejét is ezekkel díszítik.
A bolo-rei nemcsak finom, de szép is, olyan mint egy korona, mindemellett keresztény jelentést is tulajdonítanak neki. A sütemény kérge az aranyat, benne a gyümölcsök a mirhát, a finom illata pedig a tömjént jelképezi.
Ha az édesség eredetét kutatjuk akkor egészen az ókorig kell visszamennünk, a királytorta hagyománya a római Saturnalia ünnephez kötődik. Ezeket a rituálékat Szaturnusz istennek ajánlották, és a téli napforduló után tartották, amikor már kezdenek hosszabbodni a nappalok.
Ezeken a szertartásokon datolyával, fügével és mézzel készült, kerek kalácsokat áldoztak.
A süteményeket, az urak és a rabszolgák között egyenlően elosztották. Érdekesség, hogy a tésztába belesütöttek egy szem lóbabot és nagyon szerencsésnek tartották azt aki megtalálta.
Ez a szokás a mai napig fennmaradt.
A pogány hagyományt a keresztény kultúra is átvette. A legenda szerint a háromkirályok: Gáspár, Menyhért és Boldizsár nem tudták eldönteni, hogy melyiküké legyen az a megtiszteltetés, hogy elsőként ajándékozhassa meg az újszülött Jézust. Ekkor egy péknek az az ötlete támadt, hogy belesüt egy szem lóbabot a kalácsba, amit három részre osztottak, és amelyikük megtalálta, azé lett a megtiszteltetés.
A szokás úgy él tovább, hogy akinek a tányérjára kerül az a darab amelyben ott a babszem, neki kell gondoskodnia a következő évi királytortáról.
További érdekesség, hogy belesütöttek még egy meglepetést is, egy úgynevezett brinde-et, (általában egy fém kitűzőt), aki ezt megtalálta, ő lett a nap királya. Azonban ezt a szokást az uniós jogszabályok, biztonsági okokból betiltották.
Hogyan készül a királytorta….
Hozzávalók….
60 dkg búzaliszt
1 csipet só
25 g friss élesztő
1 dl kézmeleg víz
15-20 dk g vegyes aszalt és kandírozott gyümölcs
10-15 dkg olajos magkeverék: dió, mandula, mogyoró, fenyőmag
1dcl vörös portói bor (elmaradhat)
15 dk g olvasztott vaj
15 dkg cukor
1-1 db biocitrom és bionarancs lereszelt héja
3 db nagyobb tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés…
1. A kandírozott és a csonthéjas gyümölcsöket keverjük össze és áztassuk be lehetőleg portói borba.
2. A kézmeleg vízbe tegyünk egy evőkanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 50 g lisztet, keverjük össze és futtassuk fel.
3. Az olvasztott vajat keverjük össze a többi cukorral, és robotgéppel dolgozzuk krémessé. Adjuk hozzá a biocitrusok lereszelt héját és a tojásokat is egyesével, mindegyik után alaposan elkeverve. Öntsük bele a felfuttatott élesztőt, dolgozzuk homogénre a masszát.
4. Adjunk a liszthez egy csipet sót, majd keverjük össze a tojásos masszával és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. (A megfelelő állag eléréséhez – ha szükséges – adhatunk még egy kis langyos vizet.)
5. Mikor a tészta már összeállt, gyúrjuk hozzá egyenletesen a lecsepegtetett gyümölcsöket is. Ha a tészta nagyon ragadna, hintsük meg még egy kevés liszttel.
6. Takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük langyos helyen 5 órán keresztül.
7. Mikor megkelt, gyúrjuk át a tésztát, formázzunk belőle kör alakú kalácsot, aminek fúrjuk ki a közepét, egy koszorút kialakítva.
Ahhoz, hogy a lyuk kelés után is megmaradjon, tegyünk valamilyen hőálló formát a közepébe.
Rakjuk a tésztát egy kivajazott-lisztezett tepsibe és langyos helyen ismét kelesszük a duplájára. (30°-on 40-45 perc kell a tésztának)
8. Mikor másodjára is megkelt a tészta, óvatosan kenjük le a tojássárgájával és díszítsük fel bőségesen kandírozott és csonthéjas gyümölcsökkel (erre általában egészben hagyott nagy darabokat használnak).
9. Toljuk 175-os sütőbe és alsó lángon süssük 15 percig a 2. rácson, majd a megfelelő szín elérése után fedjük be alufóliával a bolo-rei tetejét, tegyük át a középső rácsra, és süssük további 25 percig. Az idő letelte után hagyjuk még 5-10 percig a kikapcsolt sütőben.

Jó étvágyat!
írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
wandercooks.com
gock.hu
grouprecipes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *