IZRAEL KÜLÖNLEGES FALVAI, A MOSÁVOK

IZRAEL KÜLÖNLEGES FALVAI, A MOSÁVOK

Izrael földje mezőgazdaságra nem éppen a legideálisabb, ennek ellenére a növénytermesztés és az állattenyésztés több mint világszínvonalú. Ez köszönhető egyrészt a kiemelkedő oktatásnak másrészt azoknak a különleges gazdasági – társadalmi szerveződéseknek amelyekben az ország vidéki lakosságának egy része él és dolgozik. Ilyen faluközösségek a kibucok és a mosávok.

Mi a különbség a kibuc és a mosáv között…?

Az első telepesek, főként a pogromok elől menekülő orosz zsidó bevándorlók az 1900-as évek elején kezdtek kisebb településeket létrehozni, hogy közösen műveljék a földet. Ezek az egyfajta kommunák a kibucok. A kibuc és a mosáv közötti legnagyobb különbség, hogy míg az előbbi kommunális életformát jelentett a mosávokban a családok saját házaikban élnek és saját földjeiket művelik. A dolgozók nemcsak zsebpénzt kapnak, mint a kibucokban, hanem állandó fizetést.
Izraelben az első mosáv, a Nahalal több mint tíz évvel az első kibuc után jött létre, az országban a mosávok száma viszont már majdnem duplája a kibucokénak: 470 mosáv mellett csupán 270 kibuc működik.
Az első mosávot 1921-ben alapították a Jezréel-völgyben. Az Izrael alapítását (1948) követő nagymérvű bevándorlás idején a mosávot találták a legmegfelelőbb településformának.
Ezekben a mezőgazdasági közösségekben egyéni gazdaságok működnek de a gépek általában közös tulajdonban vannak. A munkások saját birtokaikon megtermelt javakból látják el magukat és a falu lakosságát. A földművesek adót fizetnek, amit a közösség mezőgazdaságára fordítanak, például ebből vásárolják a gépeket, vetőmagot, vagy viszik piacra a terményeiket.
A mosávokban a család a termelés és a fogyasztás alapegysége. A szerveződésnek két típusa van, az egyik, a gyakoribb a moshav ovdim. Ezt szövetkezeti kisbirtokos falunak nevezhetjük, a cél, amire létrejött az a közös beszerzés és értékesítés. A másik, kevésbé gyakori típus a moshav shitufi, mely közösségi együttműködési falvat jelent. Ez jobban hasonlít a kibucra, mivel a földet közösen művelik, és a hasznot egyenlően osztják el. A kibuccal szemben viszont az a legnagyobb különbség, hogy itt a háztartások egymástól függetlenek.
Az 1980-as évekre több mosáv nehéz helyzetbe került mivel a lakoinak létszáma megnőtt és az adott földterület már nem tudott eltartani annyi embert. Ezután több mosávi keresett magának munkát más, mezőgazdaságon kívüli szektorban ezért egyrészük így kikerült a közösségből.
Sokan pedig ingázni kezdtek a lakó és munkahelyeik között, azonban ők is fizetnek adót a lakóközösségeik felé.
Mára több mosáv állt át a turizmusra, szállodáik, fürdőik igen népszerűek a turisták körében.
Külön említést érdemel az észak-izraeli Amirim. Az itt élő családok vegetáriánusok és ez a mosáv a vegetáriánus éttermek központja lett, ahol a vendéglőkön túl többféle turisztikai attrakcióval várják a pihenni vágyókat.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
hellóvilág
Wikipédia
britannica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *