PANTHERA HIBRIDEK: LIGER, TIGON, JAGILON ÉS A TÖBBIEK

PANTHERA HIBRIDEK: LIGER, TIGON, JAGILON ÉS A TÖBBIEK
Az állattanban a hibrid alapvetően a két különböző fajhoz, illetve alfajhoz tartozó élőlény kereszteződésével létrejött, mindkét szülő genetikai tulajdonságát hordozó utód megnevezése. Az állatoknál természetes körülmények között olyan határterületeken fordulhat elő hibridizáció, ahol az egyes fajok életterei összecsúsznak, vagy szomszédosak egymással.
A panthera hibridek olyan keverékek, melyek a Panthera emlősnem fogságban tartott képviselőinek keresztezésével jöttek létre. Ezek a hibridek általában a tigris, oroszlán, jaguár és leopárd nászából születnek, de ismeretes a pumapard ami a puma és leopárd keveréke.
A nagymacskák természetes kereszteződésére nincs ismert példa, bár a rejtélyes marozi, az egyik elmélet szerint leopárd és oroszlán frigyéből született, a másik szerint az oroszlán foltos bundájú alfaja volt.
A hibrid nagymacskák általában rövidebb életűek mint a szüleik és jellemző rájuk, hogy a hímek terméketlenek, a nőstényeknek azonban lehetnek kicsinyeik bármelyik felmenőjükhöz tartozó fajtól, sőt akár más nagymacska hímjétől is.
Ezek az utódok már nem hibridek lesznek, hanem köztes változatok.
A hibridek neveit a keresztezett állatok angol nevéből kapcsolják össze úgy, hogy mindig a hím állat nevének eleje áll elöl és a nőstény nevének vége hátul. Ekképpen az oroszlán és tigris keveréke a liger vagy tigon – az angol „lion” és „tiger” szavakból. Leggyakrabban ez a két fajt kereszteződik, általában állatkertekben, cirkuszokban vagy magán farmokon.
A liger…
Az apja oroszlán az anyja pedig tigris. Külseje inkább az oroszlánéra emlékeztet, halvány tigriscsíkokkal (ritkán pettyekkel). A hím ligernek néha egy kis sörénye is nő. A tigrisektől örökölt tulajdonságként nagyon szereti a vizet.
A ligerek a szüleiknél jóval nagyobbak, ráadásul hízásra is hajlamosak. A liger a föld létező legnagyobb nagymacskája: 3–3,6 méter hosszú, tömege akár egy szibériai tigrisének a kétszeresét is elérheti.
A ligernek született kölykök igen életképesek, és a nőstények fogamzóképesek is, így már akadnak oroszlán apától és liger anyától született, úgynevezett liliger példányok is.
A 20. század végén az egyik leghíresebb hibrid nagymacska a floridai Miamiban, a Jungle Islanden élő, 3,33 méter hosszú, 1,25 méter magas és 418,2 kg-os Hercules volt aki a Veszélyeztetett és ritka fajok intézetében született.
A legnagyobb bejelentett liger a 19. század végén Bloemfonteinben, Dél-Afrikában élt; testtömege állítólag elérte a 798 kg-ot.
A 2006-ban a győri állatkertbe is érkezett egy liger. A Mounty nevű, oroszlánfejű és tigris testű állatot egy olasz cirkuszból kobozták el, és a tigrisek között töltötte a „nyugdíjas” napjait. 2007-ben rosszindulatú daganatot távolítottak el a hátából, a műtét utáni kedvező kilátások ellenére Monty 2008-ban elpusztult.
A tigon…
A tigon, tigris apától és oroszlán anyától született hibrid. Ez a kereszteződés nagyon ritka, mert ebben az esetben a méretbeli különbségek miatt a párzás sokkal körülményesebb. Mivel az oroszlánnak kisebb a méhe mint a tigrisnek, a megfogant tigon magzatok halálozási aránya is igen magas. Gyakori a vetélés és a koraszülés vagy a magzat elakadása a szülőcsatornában.
A tigonok jóval kisebbek mint a ligerek, többnyire nem nagyobbak a szüleiknél és az életkilátásaik is sokkal rosszabbak.
A leopon…
A Leopon annak az eredménye, hogy egy hím leopárd párosodott nőstény oroszlánnal. Az állat feje az oroszlánhoz, a teste pedig a leopárdhoz hasonlít. A legelső – dokumentált – leopon 1910-ben született Kolhapurban, Indiában.
Ritkábban, de leírtak már jagulepeket ahol jaguár az apa leopárd az anya, a pumapard esetében az apa puma az anya leopárd. A tigard tigris apától és leopárd anyától származik, a liguár viszont egy hím oroszlán és egy nőstény jaguár hibridje, a tiguárnak pedig az apja tigris és az anyja jaguár.
A tigris és a jagulep (jaguár-leopárd) nászából született utódokat a ti-lepjag, illetve ti-jagulep szókombinációkkal nevezték el.
Ezek meglehetősen ritkák a többi nagymacska hibridhez képest.
A panthera hibrideknek a jelleméből semmit sem von le az, hogy fogságban születtek, és, hogy valaki „létrehozta” őket. Nagyszerű teremtmények és méltók a csodálatunkra, de a fajmegmaradás szempontjából a tenyésztésük zsákutcába vezet. Inkább arra kellene fordítani több energiát, hogy megmentsük a már létező fajokat és nem arra, hogy újabb és újabb „furcsaságokat” hozzunk létre.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
britannica.com
qubit.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *