A RÓMAI BIRODALOM LAS VEGASA

A RÓMAI BIRODALOM LAS VEGASA

Létezett egy város, mely több mint 2000 évvel ezelőtt élte a fénykorát és manapság joggal nevezik a Római Birodalom Las Vegasának. Baia egy gyönyörű üdülőváros volt körülbelül 30 kilométerre Nápolytól. A hedonizmus fellegvárát azonban már több, mint ezer éve elnyelte a tenger.
Baia, vagy latin nevén Baiae, a vulkáni tevékenység miatt süllyedt el, mivel a terület különféle vulkáni kúpok, kráterek sűrű csoportosulása. Nem egyetlen vulkán, hanem egy jórészt a Földközi-tenger alatt fekvő, 24 kráterből és sok gejzírből álló rendszer.

Története….

Az antik Baia a nevét Odüsszeusz egyik hajósa -Baiosz- után kapta, aki a hosszú utazások közben meghalt és itt temettek el.
A város felépülése a környező dombokon és a tengerparton fakadó meleg vízű, kénes forrásoknak köszönhető.

Baia első említése Titus Livius, római történetírótól származik, aki megemlíti, hogy Scipio, a nagy hadvezér nagyapja Baiában gyógyíttatta magát. De a vidék szépségeiről Horatius és Martialis is említést tettek a feljegyzéseikben.
A Római Köztársaság végére Baia már egy népes, gazdag város volt. A római előkelőségek pazar villákat építettek, hogy mindinkább élvezhessék a kellemes éghajlatot, a gyógyforrások vizét és kiélhessék a legvadabb vágyaikat. A város építői bonyolult csatornahálózatot hoztak létre azért, hogy a melegvizet a fürdőkbe vezethessék. Volt olyan hatalmasság aki, még egy nimfeumot is rendelt – egy márványszobrokkal körülvett privát “barlangot”, amelyet kizárólag a „földi élvezetnek” szentelt.Nem csoda, hogy Baia a Római Birodalom legmodernebb és legfelkapottabb fürdőhelye lett.
Az i.e. 1 században Caius Mariusnak, Crassusnak, Pompeiusnak, Ciceronak és Julius Caesarnak is volt itt villája. Az Octavianus és Marcus Antonius között dúló polgárháború után Octavianus elkobozta a legszebb palotákat és saját használatra rendelte azokat. Ekkor épült ki a hatalmas fürdőtelep. Itt élt a császár, Augustus családja is és itt halt meg Marcus Claudius Marcellus, a császár legkedveltebb unokaöccse. A legendák szerint Caligula őrültségében egy csónakhidat építtetett Baiából Puteoliba, hogy a nagy hajókon érkező vendégei mihamarabb villájába érjenek. Baiában halt meg Hadrianus császár 138-ban. Az utolsó nagy építkezéseket Severus Alexander végezte, aki anyja, Mammea számára villát és fürdőt építtetett.
A gyakori földrengések és tengermozgások miatt Baia hírneve kezdett hanyatlani, majd a fürdőváros lassan elnéptelenedett.

Az elsüllyedt várost Raimondo Bucher fedezte fel 1956-ban, és ekkor kezdték feltárni a gyönyörű, mozaikdíszítésű padlózatokat őrző vízalatti világot. A régészek sok épen maradt szobrot, házakat és templomokat találtak a feltárás során és a történészek ezután elkezdték kutatni a város múltját.

Baia tündöklése nem tartott sokáig. A vulkanikus tevékenységek miatt az ókori város megsüllyedt, egyre több épület került víz alá, és idővel a város összes épületét teljesen ellepte a tenger. 1500-ra a korábban fényűző városból már egyetlen épület sem maradt. Pusztulását ugyanazok a vulkáni tevékenységek okozták, amelyek korábban odavonzották a gazdag rómaiakat.

Baia napjainkban…

Ma Baia ősi maradványai a világ kevés víz alatti régészeti parkjainak egyikében tekinthetők meg. A látogatók üvegfenekű csónakokon nézhetik meg a romokat, vagy búvárként csodálhatják meg építményeit és fantasztikus épségben megőrzött szobrait. A legtöbb épület fala leomlott, de a különböző helyiségek kivehetők. Néhány szoba mozaikpadlója azonban még mindig érintetlen. A hínárral borított, egykor nagyszerű város mára színpompás tengeri élőlények birodalma lett.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:

subaia.com
divebuddies4life.com
travelo.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *