GEMENC

GEMENC

Gemenc az ország legnagyobb erdővel borított ártere melyet kisvasúttal szelhetünk át.
A védett területet világhírűvé az ország legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvas-állománya tette, de rengeteg az őz és a vaddisznó is.

A Gemenci-erdő tulajdonképpen nem is egy erdő, hanem a Duna holtágai és még élő kanyarulatai által elválasztott erdők sora. Így több mint húsz – egymással összefüggő – erdőséget takar. A védett terület északon a Sió mellett felnyúlik Szekszárd határáig, és magába foglalja a Bogyiszló melletti orchideás erdőt is.
Állatvilága:

A világhírű vadállományon, a vaddisznón, őzön és gímszarvason túl vadmacska családok, rókák és borzok is élnek itt, az erdő mélyén. Visszatelepítésnek köszönhetően újra megtalálható az európai hód és az aranysakál is – népies nevén nádi farkas. Itt él a világ legsűrűbben lakott fekete gólya fészkelő állománya is.
Gemenc, vonuláskor gólyák, gémfélék, vízi és parti madarak pihenő helye.
Ezrével telelnek át a gemenci Duna-szakaszon a különféle vadrécék, vadludak, szárcsák, vöcskök és kárókatonák is.

Növényvilága:

A terület esősorban tölgyerdős, közte a ritkaságszámba menő magyar tölgy is megtalálható. A cser, a gyertyán, a fenyő, a hárs, a feketedió és a nyárfa is erdőalkotó.

A tavasz érkeztét jelző sárga virágú gyűrűs som gyümölcse itt a híres, Barcogó névre keresztelt pálinka alapanyaga. A tavaszi hérics és az illatos hunyor szépsége által megkapó.

Pörböl a Gemenc kapuja, innen indul az ártéri rengetegbe a gemenci erdei vasút és itt található az öko-turisztikai központ és múzeum, amely betekintést enged a Sárköz néprajzába és bemutatja a gímszarvast, és az ártér élővilágát. A fogadóépülettől induló új ösvényen néhány perces sétával elérhető az arborétum, kicsit távolabb pedig a nagyrezéti vadmegfigyelőhely. Itt szelíd, fiatal állatok (vaddisznók, gímszarvasok) láthatók. Kiépített sétaúton érhető el.

A Veránka sziget mintegy ezer hektárnyi Veránka-sziget, a rezéti holtágnál, a hullámzó vízzel körbeölelt zöld erdejével a Gemenci tájegység igazi gyöngyszeme. Egy csendes oázis a Gemenc szívében: zöld erdővel borított sziget, amely az érintetlen természet egy darabkáját őrzi.
A Rezéti-Duna által körülölelt szigetnél pompásabb kirándulóhelyet képzelni sem lehet. Nagyokat sétálhatunk, túrázhatunk.

Európa leghíresebb dámvadállománya él Gyulaji Rezervátum, erdejében a hajdani Esterházy-birtokon. A vadrezervátum a gyulaji, tamási, kocsolai és regölyi területeken nyugszik. Az erdők zöme cseres-tölgyes, és kiemelkedő nevezetessége a világhírű dámvad-állomány.

Tamási – Miklósvári Parkerdő gyalogösvényén közel két kilométer hosszan ismeretterjesztő táblák kalauzolják végig a látogatókat, a tanösvény végén két kilátó enged gyönyörködni a tolnai táj szépségében. A parkerdő szomszédságában található a vadaspark, mellette vadsimogató.

A körbesétálható Vadaspark, egyik oldalán kilátó található, a türelmes látogató gím és dámszarvasokat és vaddisznót is láthat a fentről.
Az erdei környezetben több különleges, földbe süllyesztett les kunyhót is kialakítottak, melyeket speciális üveggel láttak el, hogy a vadak számára láthatatlanok maradjanak látogatóink, így közvetlen közelről csodálhassák meg a tolnai nagyvadvilágot természetes környezetükben.

Az erdő völgyében két horgásztó található.

Gemenc kisvasúttal:

A kisvasút mentén tanösvények és játszóterek, megfigyelőtornyok, halászati bemutatóhely található.

A Lassi állomás – halásztanya és halászati bemutatóhely, pihenőpark erdei játszótérrel, nagy esőbeállóval, kiépített tűzrakó hellyel. Érinti az országos kék túra útvonala.

Malomtelelő megállóhely – az innen induló tanösvényen (45 perc) végigsétálva ismerhető meg a gemenci erdő állat- és növényvilága. Megfigyelőtoronyból láthatjuk a terület vízimadarait és a mocsárréten tartózkodó vadak.at

Gemenc-Dunapart állomás – esőbeálló, rönkasztalok, erdei játszótér és személyhajó kikötő található. Ide érkezik Bajáról a Gemenc sétahajó.

Bárányfoki állomás – rövid erdei sétával érhető el a Bárányfoki tanösvény (50 perc), amely jellegzetes ártéri tájon, erdei élőhelyeken vezet át. Az erdő szélén a Gemenci kiránduló Központ Élet az árterén kiállítása tekinthető meg.

Írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
*gemenczrt.hu | gyulajzrt.hu
*A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. cégismertetője
*A Gemenci Állami Erdei Vasút a kisvasut.hu oldalán
Fotók:
*ddnp.hu by klemanovits márk
*Élisabeth Clary
*own work – Saját készítésű fotó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *