A PAJTÁS GŐZHAJÓ TRAGÉDIÁJA

A PAJTÁS GŐZHAJÓ TRAGÉDIÁJA

1954. május 30-án süllyedt el a Pajtás gőzhajó.

Pajtás eredetileg egy dunai átkelő hajó volt, majd a II. Világháború után került a Balatonra. Szerencsétlenségekkel övezett története az I. Világháború után kezdődött . Az egycsavaros utasszállító gőzhajó 1918-ban került ki az újpesti Shlick-Nicholson Hajógyárból. Ebből a típusból kilencet építettek, és mindegyiket római számmal jelölték. Ez a hajó a II-es számot kapta.
II. Világháború idején Budapesti Markó utca magasságában elsüllyedt, csak egy évvel később tudták kiemelni, helyreállítás után újra forgalomba állt.

Pajtás a Balatonon….

A II. világháború alatt a balatoni sétahajók elpusztultak. A háborúból kikecmergő országban lassan kezdett megindulni a turizmus, az igényeket viszont nem volt mivel kiszolgálni. Ekkor született a döntés, hogy három dunai gőzöst felúsztatnak a Sió-csatornán, a későbbi Pajtás is köztük volt.
A nagy átalakításon átesett hajót 1951-ben helyezték át a Balatonra, a Balatoni Hajózási Vállalat tulajdonába, ekkor kapta a Pajtás nevet. Az átalakítás nem tett jót a hajónak, a módosításokkal a befogadóképessége 150 főről 200-ra nőtt, aminek egyenes következménye volt a stabilitását romlása.

Tragikus májusi nap…

A Pajtás gőzhajó 1954. május 30-án vasárnap 10.15-kor indult el menetrend szerint Siófokról, Balatonfüred érintésével Tihanyba a fedélzetén 178 (más források szerint 172 ill. 192) utassal és 6 főnyi személyzettel. Az utasok között rengeteg gyerek is volt, mert sokan gyereknapi ajándékként kapták a kirándulást.

Amikor Füredet készült elhagyni a hajó, épp akkor kezdődött a Kékszalag vitorlásversenyen rajtja. Az utasok kíváncsiságból a startpisztoly hangjára a fedélzet bal oldalára tömörültek, hogy láthassák a verseny rajtját. Csakhogy a hajó dőlni kezdett, erre az emberek pánikszerűen rohantak át a hajó jobb oldalára, mire az imbolygó Pajtás jobbra dőlt. Az utasok ezután ismét átszaladtak a bal oldalra, a hajó kapitánya, Heisz János ugyan megpróbálta ellenkormányzással egyensúlyban tartani a Pajtást, de hiába. A hajó balra dőlt és felborult.
(Hogy valóban így történt e, azt máig nem tudni, ugyanis néhány túlélő szerint olyan sokan voltak a hajón, hogy képtelenség lett volna átmenni az egyik oldalról a másikra.)

Az utasok kétségbeesve menekültek a süllyedő hajóról, a lent rekedt fűtő, Vámosi Gyula azonban megőrizte a hidegvérét, nem törődve a bezúduló vízzel, kiengedte a gőzt a kazánból, ezzel megakadályozta a hajó felrobbanását. Hősies tettével rengeteg ember életét mentette meg, de ő maga a hullámsírban lelte halálát.
Szerencse, hogy a Balaton ezen a részen nem volt túl mély így az elsüllyedt Pajtás egy része kiállt a vízből, az emberek pedig megpróbáltak az oldalán megkapaszkodni miközben a mentésre vártak.
A vitorlásverseny indulói azonnal a bajbajutottak segítségére siettek és akit csak tudtak, kimentettek a vízből, de így is 23-an vesztek oda, a legfiatalabb áldozat alig volt 7 éves. A sebesültek száma elérte az 56-ot. Még napok múlva is találtak egy iszapba süllyedt áldozatot, akit a hajótest nyomott le a víz aljára.

A kapitányt a baleset után azonnal letartóztatták, nyolc és fél hónapig volt vizsgálati fogságban, első fokon öt társával együtt összesen 30 év börtönre ítélték. A legfelsőbb bíróság a társait felmentette, és Heisz János büntetését nyolc és fél hónap börtönre változtatta, melyet a vizsgálati fogsággal letöltöttnek minősítettek.

A baleset után a hajót ismét kiemelték, motorhajóvá alakították, átkeresztelték Siófokra, később pedig Dömsöd néven újból a Dunán járt az 1987-es nyugdíjazásáig. 2002-ben magántulajdonba, majd nem sokkal később a pilismaróti roncstemetőbe került.

A tragédia emlékére 1999. május 30-án egy emlékművet állítottak Balatonfüreden és Balatonakalin.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://balatonfured.hu/…/a-balaton-legnagyobb-tragediaja/
http://hajokanno.balatonihajok.hu/pajtastrg.html
https://amirolatortenelem.blog.hu/…/a_pajtas_gozhajo…
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *