HUNGARIKUMUNK A SZŐREGI RÓZSATŐ

HUNGARIKUMUNK A SZŐREGI RÓZSATŐ

A Tisza és a Maros közötti öntéstalaj és napsütéses órák magas száma ideális a rózsatermesztéshez. A közel száz hektáron termesztett 4-5 millió rózsatő mintegy 250 családnak jelent megélhetést. A magyarországi rózsa termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik. A külföldön is jó hírnévnek és elismertségnek örvend. A szőregi rózsatövek döntő többségét exportálják.

A szőregi rózsa története 1857-ben, a Maros szabályozásával kezdődött. Az egykori Tisza – Maros torkolatában tápanyagban gazdag talaj alakult ki, ami ideális rózsatermesztésre. 1894-ben telepítették az első eladásra szánt rózsatövet, 1927-ben pedig már fénykorát élte a szőregi rózsakultúra.

A „Szőregi rózsatő” előállítása a Tisza és a Maros folyók találkozásánál, azok néhai árterén a Szőreg és környéki területeken zajlik, amely az ország egyetlen nagy rózsatő-termesztő tájkörzete. A termesztés hagyományai mellett a kiváló környezeti feltételek kötik a rózsatövet Szőreghez. Jó minőségű, ellenálló és erős rózsatövek előállításához három környezeti feltétel szükséges: jó minőségű, tápanyagban gazdag talaj, megfelelő vízellátottság és kellő mennyiségű napsütés, amelynek megfelelő adottságokkal rendelkezik ez a terület.

A szőregi rózsatő 2012. augusztus 5-én bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A 2012. évi XXX. törvény értelmében a szőregi rózsatő közösségi oltalom alatt álló kiemelt nemzeti érték, 2013. január 31-én a szőregi rózsatő bekerült a Magyar Értéktárba.

Tudtad…?

*I.e 500-ban már nemesítettek rózsát Kínában és Görögországban.

*Római Birodalomban legnépszerűbb dísznövénye volt, később visszaszorult a kolostorkertekbe, gyógynövénynek tekintették.

*Kleopátra Egyiptom híres uralkodója is rózsavizet, rózsaolajat használt a férfiak elcsábításához.

*Rózsával kapcsolatos az egyik legszebb magyar legenda is: Árpádházi Szent Erzsébet kötényében rózsává változik a szegényeknek szánt alamizsna.

*A késő középkortól a rózsatermesztés központja *Franciaország lett.

*A XIII. században a rózsa terméséből készítették a rózsafüzéreket.

*A középkor Mária-képeinek, a templomok díszítésének elmaradhatatlan eleme, a reneszánsz festők (Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello) képein sokszor fontos szerepet kapott a rózsa.

*Az angol York-ház és a Lancaster-ház címerében fehér, illetve vörös rózsa található, az uralkodóházak viszálya Rózsák háborúja (1455-1485) néven vonult be a történelembe. William Shakespeare angol író regényében örökítette meg a viszályt.

*Márk Gergely rózsanemesítő ötvenéves munkássága révén 165 államilag elismert és több mint 600 törzskönyvezett fajtát nemesített.

*Rózsa sziromból lehet teát, szörpöt készíteni

*Az egyik legismertebb rózsa Antoine de Saint Exupéry Kis hercegének rózsája.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*roses – szoreg.eu

*szoreg. hu

*Magyar Értéktár

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *