KLEOPÁTRA KEDVENC KÖVE A SMARAGD

KLEOPÁTRA KEDVENC KÖVE A SMARAGD

A smaragd neve a görög ‘smaragdos’ szóból ered ami egyszerűen ‘zöld követ’ jelent.
Smaragd a fantasztikus színe és misztikus tulajdonságai miatt már több mint 4000 éve nagyra becsült drágakő. A Biblia írja a Jelenések Könyvében, hogy Isten trónja smaragdból van.
Az egyiptomi Toth legendás tudását smaragd táblákba vésték, akárcsak az örök fiatalság szimbólumát, és ezeket a talizmánokat a halottakkal együtt temették el.
Kleopátra kedvenc kövét már 4000 évvel ezelőtt bányászták Egyiptomban.
Az ókori Rómaiak termékenységet, újjászületést társítottak a smaragdhoz, Vénusznak, a szépség és szerelem istennőjének ajánlották.
India méltóságos mogulja, Jahan Sah -aki a Taj Mahal építője- is olyan nagy becsben tartotta a smaragdot, hogy talizmánként viselte.
Amerika felfedezése előtt a smaragd nagyon ritka kincsnek számított, ugyanis a leggazdagabb smaragdbányák Kolumbiában vannak. Az ókor smaragdjai egyiptomi bányákból származnak, egy hieroglif feljegyzés szerint már i. e. 1650-ben is folyt a kitermelés. Ezeknek a régi bányának a felkutatására 1816-ban sikeres expedíciót indított az egyiptomi alkirály. A felfedezés után a bányákban újra megkezdték a munkát, de csakhamar abbahagyták, mert a talált smaragdok minősége nagyon gyenge volt, így a bányászat fenntartása nem hozott kellő hasznot.

Manapság a legszebb smaragdokat Kolumbiában bányásszák ahol sötét színű palában ereket alkotó mészkőben található. Innen származik a világ egyik legértékesebb darabja, a 858 karátos (172 grammos) Gachalának elnevezett smaragd melyet 1967-ben találtak.
A smaragd-bányákat már a régi bennszülöttek is ismerték, a kitermelt smaragdokat ékkőnek használták és templomaikat díszítették vele. A régi smaragdok egy része Peruból származik, de a régi bányák helye ma jószerivel ismeretlen.
A smaragd tartalmú kőzetet külszíni bányában , lépcsősen fejtik és így keresik a mészkőereket, amelyek teljesen szabálytalanul vannak a kőzetben. A kifejtett mészkő darabokat összetörik, majd a törmelékben keresik meg a smaragdokat. A meddő kőzet darabokat és az átvizsgált törmeléket a bánya aljára hányják és onnan vízárammal távolítják el.
Az Urál vidékén 1830-ban találták az első smaragdokat.
A Tokovaja és a Reft folyó összefolyásánál egy kidöntött fa gyökerei között néhány nagyobb és több apró smaragd töredékre lett figyelmes egy favágó. A szép zöld köveket Jekatyerinburgba vitte egy kőcsiszoló-műhelybe, ott megállapították, hogy valódi smaragdokról van szó.
Itt a smaragd anyakőzete a csillámpala. A kristályok nagysága ugyan elég tekintélyes, még 20 cm hosszú darabot is találtak, de a nagy kristályok silányabb minőségüek, csiszolásra nem alkalmasak. Az innen származó drágakőnek megfelelő smaragdok egy karátnál ritkán nagyobbak. Általában a minőségük is gyengébb, mint a kolumbiai köveké. De azért itt is találtak szép színű és átlátszó kristályokat.
Európa régi smaragd lelőhelye a Salzburg melletti a Habach-völgye. Ezt már a rómaiak is ismerték, és ezen a helyen még ma is folyik a smaragdok keresése. Az előfordulás hasonlít az urálihoz, mert itt is csillámpalában található a smaragd. Akad köztük szép sötétzöld példány de a nagy részük zavaros, gyengén átlátszó, vagy teljesen átlátszatlan, így csak kevés használható fel drágakőnek.
Ausztráliában 1912-ben a nyugat-ausztráliai Poona mellett találtak smaragdokat.
További smaragd lelőhelyek vannak még Brazíliában és Dél-Afrikában.
Észak-Amerika, Észak-Karolina államában néhány helyen szintén találnak egész kis mennyiségű, csiszolásra érdemes smaragdot. Mitchell megyében a smaragd kis zöld erek alakjában földpát és kvarckőzetben fordul elő; a smaragdot a kőzettel együtt csiszolva smaragdmatrix néven hozzák forgalomba, és különböző dísztárgyak készítésére használják.
A smaragdot többnyire lépcsős táblakőnek csiszolják, de a zavaros és repedéses köveket inkább domborúra. A smaragdhoz hasonló és helyettesítésére használt ásványok többek között az alexandrit, krizolit, diopszi.
Smaragd kémiai összetétele berillium-alumínium-szilikát, a zöld színét króm és vanádium atomok eredményezik, ami a tejszerű fűzöldtől a sötét átlátszó mélyzöldig terjed.
Az átlátszó smaragd meglehetősen ritka, így drágábbak még a gyémántnál is. A smaragdok színe igen gyakran a legszebb zöld, de a világosabb színű kövek gyakoribbak. A foltos zónás, zárványos kövek kevésbé értékesek. A smaragd átlátszósága igen változó, tökéletes átlátszóság és szép szín együtt elég ritka.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://kristalytanc.hu/smaragd-kristaly/…
https://www.gyemantgyuru.hu/gyemant/dragakovek
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *