A TAJ MAHAL

A TAJ MAHAL

A Taj Mahalt (Tádzs Mahal) az indiai Agrában Sáhdzsahán nagymogul építtette a XVII. században szeretett felesége, Mumtaz Mahal mauzóleumául, aki 14. gyermeke szülésekor vesztette életét.
A történetírók szerint Mumtaz Mahal, 1612-ben tartott menyegzőjükön arra kérte férjét, hogy ha majd meghal, többet ne vegyen más asszonyt maga mellé, és olyan sírt építtessen emlékére, amely nevét örökre emlékezetessé teszi.
Az India jelképévé vált Taj Mahal nevének jelentése “A paloták koronája”. Tökéletesen passzol ehhez a páratlan, Agra városát ékítő mauzóleumhoz ez az elnevezés. A gyönyörű hófehér márványból épült műremek egy 42 hektáros komplexum középpontja.
Taj Mahal légiesnek tűnő hófehér kupolája, sarkain őrt álló minaretjei, drágakövekből készült páratlanul gazdag díszítése – mind indiai mestermunka.
Maga a sírhely egy 18 méter átmérőjű és 26 méter magas márvány mennybolt alatt nyugszik, de közvetlenül nem látható, ember nagyságú, csipke finom márványrács védi az avatatlan szemek elől. A tér belső gazdagságát megsokszorozza a külső látvány: a sírhely előtti kertben lévő pompás szökőkutak visszfényében még légiesebbnek tűnik a márványköltemény.
Sándzsahán minden vagyonát az építkezésre fordította. A világ neves építészeit összehívta és 20 000 mesterből álló sereget állított munkába. Az építkezés húsz esztendeig tartott. Tervét, hogy a Dzsamna folyó másik oldalára felépíti saját síremlékét – a Taj Mahal mását fekete márványból – fiai meghiúsították.
Az ország legnagyobb látványossága, mely évente 7-8 millió látogatót vonz 1983-ban bekerült az UNESCO oltalma alá. 2007. 07. 07. óta pedig egyike a 7 új világcsodájának.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
Wikipédia
fidelio.hu/…/a-vilag-het-csodaja-egykor-es-ma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *