PANNÓNIA CSIPKE

PANNÓNIA CSIPKE

A vegyes, horgolt-varrott technikájú csipke megalkotása Győrffy János, nagykanizsai ügyvéd feleségének, Győrffy Jánosné, szül. Tohmka Ilonának a nevéhez fűződik.

Győrffy Jánosné által feltalált és szabadalmaztatott csipkezsinór egyik fontos jellemzője a pannónia csipkének. Ez a csipkezsinór alkalmas levelek, indák, virágok, madarak, stb készítésére. Ezeket az alakzatokat csipkeöltésekkel dolgozták össze. 11 féle csipkeöltést alkalmaztak. Jellemző még a csipkére a pókhálót utánzó csipke összedolgozás.
A pannónia csipke leheletszerű könnyedségét mutatja, hogy egy 20cm széles, 1m hosszú csipke mindössze 12g-ot nyomott.

Már fiatalkorában megmutatkozott művészi tehetsége, de első csipkemunkáját csak 1908-ban, 37 évesen készítette. Ezen sikeren felbuzdulva kezdte tanulmányozni a különböző, régi csipkevarrási technikákat, majd saját ötletei alapján kezdett csipkét készíteni. Ehhez társult az az óhaj is, ami ebben az időszakban több úri és nagypolgári hölgy célkitűzése volt, hogy munkát adjanak a szegénységben élő, de megfelelő nevelést kapott asszonyoknak és leányoknak. Az első kész csipkéről szóló tudósítás és a hozzá tartozó képek 1913-ban jelentek meg az Új Idők folyóiratban. A Győrffy Jánosné által feltalált és szabadalmaztatott Pannóniai csipkét leheletszerű könnyűség és tartósság jellemzi.

A szabadalom bejelentése 1922-ben történt, de Győrffyné a technika utánzása ellen már első pillanattól fogva küzdött. Kezdetben még szinte családias légkörben folyt a csipke készítése, 10-12 munkásnővel dolgozott, akiket ő tanított be. Nagyon sok megrendelésük volt, számos kiállításra vitték a csipkét, Magyarországon és külföldön egyaránt szép sikereket értek el, rendszeresen nyertek díjakat, elismerő okleveleket.

1916-ban Győrffy Jánosnét kérték fel, hogy készítse el a koronázási csipkét Zita királyné számára. Egy évet kaptak a kivitelezésre, azonban a háború közbeszólt és a koronázást előbb kellett megtartani, mire a csipke elkészült volna, addig nem volt már kit ékesítsen. Ugyancsak Pannónia csipkéből készült az Edda Mussolini esküvőjére szánt menyasszonyi fátyol, amely a Magyar Úrasszonyok Lapja ajándéka lett volna a menyasszonynak, de mivel késve érkezett, így már csak a zsámolyra terítették rá.

Győrffy Jánosné 1928-ban közjegyző előtt tett nyilatkozatában lemondott a Pannónia csipke szabadalmi jogáról fia javára. Egyúttal kötelezte magát menye betanítására és támogatására. Ugyanebben az évben Nagykanizsán ipartelepet hoztak létre a Győrffy-féle csipke készítésére.

Nagyobb mennyiségű eredeti pannónia csipke található az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.

Forrás:
*Román Andrásné Hadri Veronika: A Pannónia-csipke újrafelfedezése
*A Győrffy család és a Pannónia-csipke története 2013

A képen Román Andrásné Hadri Veronika munkája láthatóak.

Az első képen látható alkotás 2012-ben részt vett a párizsi Nemzetközi Csipkekiállításon a Magyar Csipkekészítők Egyesületének jóvoltából, 2015-ben Arany-oklevelet kapott, az „Élő Népművészet” XVI. Országos Népművészeti kiállításon, valamint 2017-ben megkapta a Magyar Kézműves Remek Díjat.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *