“ÍTÉLETNAPI TÁROLÓ”

“ÍTÉLETNAPI TÁROLÓ”
A bolygónkon termesztett összes mezőgazdasági növény vetőmagjának megőrzésére épült – egy esetleges kataklizma esetére – Norvégiában a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker. Ez az északi sarkkörön túl, földrengés- és atom biztos „ítéletnapi tároló” minimum 1000 évig csíraképes állapotban meg tudja őrizni a tárolt mintákat. A Föld élelmiszer-ellátásának végső biztosítéka…

A létesítményt a Norvég kormány hozta létre abból a célból, hogy egy globális katasztrófa, bekövetkezte esetén megőrizze az ismert élelmiszernövények magmintáit, szavatolva a termények biológiai sokszínűségét.
2006. június 19-én történt az alapkőletétel. Az eseményen megjelent Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia és Izland miniszterelnöke is. A hivatalos megnyitó 2008. február 26-án volt, a norvég miniszterelnök és José Manuel Durão Barroso, az Európai Bizottság elnökének jelenlétében.

Védettebb, mint egy atom biztos bunker…

A magbankot 120 méter mélyen egy homokkő hegy gyomrába építették. A magtároló kamrákat acéllal megerősített, egy méter vastag betonfalak, légkamrák és nyomásálló ajtók védik. Építését megelőzően gondosan elemezték a területet: a térség mentes minden tektonikus mozgástól, és még a legpesszimistább klímamodellt alapul véve sem kerülhet víz alá a létesítmény.
Bár a komplexum saját hűtőrendszere éjjel – nappal üzemel, a fagyott talaj valamint a vastag kőzet biztosítja, hogy még áramkimaradás esetén is −18 °C-on lefagyasztva maradjanak a tárolt minták, így egy végzetes műszaki meghibásodás esetén is legalább 200 évet tudna átvészelni a készlet mindenféle károsodás nélkül.

A gyűjtemény gondozását a Norvég kormány tulajdonában lévő “Globális Termény Diverzitási Szövetség” (Global Crop Diversity Trust) látja el.
Kezdetben mintegy 100 ország 268 ezer haszonnövényfajának magjait őrizték a Svalbargi Magtárban. A tárolót évente csak néhány alkalommal nyitják ki, amikor új mintákat helyeznek el benne. 2020. február 25-én Indiából, Maliból, Peruból érkeztek felajánlások. Még bőven van hely a “magbunkerben” mert a méretéből adódóan akár 4,5 millió minta befogadására alkalmas. Úgy tűnik, az üzemeltető célja lassan valóra válik, a tároló hamarosan a világ összes terményét tartalmazni fogja.
A kutatók először 2015-ben vettek ki mintákat a tárolóból, amikor a szíriai háborúban megrongálódott aleppói magtárba kellett szállítani a magokból. Azóta elültették őket, arattak és 2017-ben a minták visszakerültek a norvég tárolóba.

A világon egyébként mintegy 1300 kisebb magbank működik, (Magyarországon, Tápiószelén és az Aggteleki Nemzeti Park területén is) ám jelentős részük – különböző szempontokból – kockázatosnak ítélt országokban található. A vészforgatókönyv szerint a Globális Magbunker készleteit csak végső esetben használnák fel, kizárólag akkor, ha a többi tároló valamilyen okból már megsemmisült.

A növények modernkori “Noé bárkája” tehát megmentheti a világ élelmiszer-ellátását. A kérdés csupán az, egy globális katasztrófa – például atomháború – esetén maradnának-e megművelhető földterületek, és persze emberek, akik a magokat elvethetik…

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
ecolounge.hu
ng.24.hu
hirado.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *