A NAICAI KRISTÁLYBARLANG

A NAICAI KRISTÁLYBARLANG

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a bolygónkat már jól ismerjük, nincsenek új, felfedezésre váró területek. Járt ember a legmélyebb, legmagasabb, legszárazabb pontján a Földnek.
Pedig a planétánk tartogat még meglepetéseket…

Mexikóban a Chihuahua sivatag alatti Naica – hegy bányarendszerében az ezredfordulón, pontosan 2000-ben egy bányász testvérpár, Eloy és Javier Delgado, több mint 300 méteres mélységben felfedezett egy elképesztően gyönyörű kristálybarlangot.
Az ólom, ezüst és cink bányát 1794-ben nyitották. Az egyik járatában keletkeztek az egyedülálló óriási gipszkristályok.

A Kristályok barlangjában található a világ legnagyobb, 11 méter hosszú 55 tonna súlyú kristály képződménye. A barlangban uralkodó magas hőmérsékleti körülményeknek köszönhetőn jöttek létre ezek a hatalmas méretű kristályok. A képződmények növekedése egészen 1985-ig zajlott, akkor állt meg, mikor bányászok kiszivattyúzták a barlang vizét, hogy csökkentsék a talajvíz szintjét a bányákban. Ekkor még nem tudtak a Kristálybarlang létezéséről.
A hatalmas, futballpályányi méretű és mintegy két emelet magas Kristálybarlang rendkívül gyönyörű, de nagyon veszélyes is. 45 Celsius fokos forróság uralkodik benne, levegője páratartalma pedig 90-99 százalék, ezért igazán kockázatos vállalkozás lemerészkedni a kristályok birodalmába.
Kizárólag speciális védőöltözetben és külön levegőtartállyal lehet lejutni a barlang mélyére, de még így is csak néhány tíz percre.

A hatalmas kristálybarlang a feltételezések szerint mintegy 500 ezer év alatt alakult ki, úgy, hogy magma folyamatosan melegítette a barlangban lévő, ásványi anyagokban, főleg kálcium-szulfátban gazdag talajvizet.
Megdöbbentő, hogy a világon eddig egyedülálló méretű, többségében 6–11 m hosszú kristályoszlopok, hogyan képesek függőlegesen lefelé lógva egyben maradni.
A bányarendszerben van egy másik üreg is, amit a Kardok Barlangjának hívnak, itt sokkal kisebbek a kristályok, de tömött sorokban töltik meg mindkét oldalról a szűk hasadékot.

Mi is az a gipszkristály…?
Az átlag olvasó leginkább lakásfelújításkor találkozik kalcium-szulfáttal vagyis gipsszel.
A gipszet már ie. 300 körül ismerték és használták az ókori Görögországban, innen került át a latinba (gypsum). Megjelenési formái az alabástrom, szaténpát és az áttetsző kristályos szelenit.

A kristálybarlangot turisták nem látogathatják.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
sinop.hu
vymaps.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *